La Vanguardia (Català)

La mare de la Nadia només la podrà visitar els caps de setmana

L’advocat recorre contra la decisió judicial de retirar la pàtria potestat de la nena

-

La direcció general d’Atenció a la Infància (Dgaia) de la Generalita­t va formalitza­r ahir el lliurament de la guarda cautelar de la Nadia Nerea als seus oncles. Concretame­nt, la menor estarà sota custòdia d’una tia materna que viu a Mallorca, però que ha viatjat el cap de setmana a Lleida per recollir la menor. La mare, Marga Garau, només està autoritzad­a a visitar-la els caps de setmana, però no podrà estar amb ella a la nit. Així ho ha decidit el jutge que instrueix el cas. Aquest investiga un presumpte frau dels pares per utilitzar per al seu ús els donatius captats amb l’excusa que servirien per curar la nena, que presumptam­ent té una malaltia rara.

L’advocat dels pares de la Nadia va declarar que recorrerà contra la privació de la pàtria potestat de la mare, en jutjar que aquesta mesura és “una barbaritat” perquè entén que perjudica especialme­nt la nena. La guarda cautelar és una mesura temporal que dura fins que hi hagi una sentència ferma o mentre durin les circumstàn­cies que la van determinar.

El pare de la nena, Fernando Blanco, va insistir en la seva declaració davant el jutge, abans de ser traslladat a presó, que va invertir els donatius rebuts per curar la seva filla en tractament­s, encara que no va aportar la documentac­ió que podria justificar aquestes despeses. “El Fernando no ha pogut presentar justifican­ts perquè el van detenir, van intervenir el seu domicili i van recollir tota la informació”, ha assegurat l’advocat de la família de la menor, Alberto Martín.

L’advocat va indicar que el pare de la Nadia va donar “explicacio­ns dels ingressos i les despeses, i ha dit on s’han destinat i on no. Per ell –va afegir–, és absolutame­nt innocent, ja que diu que totes les quantitats rebudes han estat destinades a tractament­s convencion­als o alternatiu­s en benefici de la nena”. El pare de la menor va tornar a defensar que la nena té una malaltia rara i “greu”. Després de prendre declaració

La nena ja es troba amb la seva tia, germana de Marga Garau, que l’ha anat a buscar a Lleida

als pares de la nena, el titular del jutjat número 1 de la Seu d’Urgell va acordar divendres enviar a presó Fernando Blanco i retirar la pàtria potestat i la custòdia a la mare, Marga Garau, que ha quedat en llibertat amb càrrecs.

El Fernando i la Marga haurien gastat bona part de l’import de les donacions no per curar la seva filla, sinó en luxes que de cap altra manera mai no haurien pogut permetre’s, sostenen els investigad­ors. Els Mossos han constatat que aquesta família, assentada a Fígols (Alt Urgell), hauria ingressat amb aquelles donacions almenys un milió d’euros en els últims anys, dels quals 600.000 ja s’han esfumat.

El jutge apunta que els pares han convertit la beneficènc­ia en el seu mode de vida i que se servien per això de la seva filla menor d’edat. Els pares van incórrer en una “clara utilitzaci­ó” dels donatius per costejar el seu “alt nivell” de vida. Són “constants” els reintegram­ents bancaris, per conceptes com supermerca­ts, ferreterie­s, grans centres comercials, viatges, hotels, restaurant­s, botigues d’electrònic­a, comerç electrònic, alarma del domicili o despeses de telefonia. El lletrat ha explicat que els pares de la menor van anar fa uns dies al banc per començar a tornar els diners rebuts com a donatius, cosa que van fer fins que el jutge va bloquejar el compte.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Marga Garau, mare de la Nadia, als jutjats de la Seu d’Urgell divendres després de declarar
QUIQUE GARCÍA / EFE Marga Garau, mare de la Nadia, als jutjats de la Seu d’Urgell divendres després de declarar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain