La Vanguardia (Català)

Transport de franc durant tres anys a canvi del cotxe vell

L’Àrea Metropolit­ana crea la ‘targeta verda’ per incentivar la baixa de vehicles contaminan­ts

- DAVID GUERRERO

El repte de fer desaparèix­er els vehicles més contaminan­ts de Barcelona requereix incentius potents que convencin els propietari­s. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ha fet un pas important en aquest sentit amb un peculiar pla renova’t. A partir de l’any que ve, els propietari­s dels vehicles més contaminan­ts que decideixin desfer-se del seu vell vehicle i convertir-lo en ferralla seran premiats amb tres anys de transport públic totalment gratuït.

Rebran el que s’ha batejat com a targeta verda metropolit­ana, un nou títol de transport associat a un DNI concret que permetrà utilitzar el metro, els autobusos de TMB i interurban­s, el tramvia i la resta de serveis ordinaris de transport públic de la zona 1. L’usuari de la targeta podrà ser el titular del cotxe que es dóna de baixa o qualsevol altre membre de la unitat familiar sempre que tampoc no sigui titular d’un vehicle de motor.

Per aconseguir la nova targeta verda caldrà desfer-se d’un cotxe dièsel fabricat abans de l’any 2006 (Euro 3) o de gasolina de més de vint anys, fabricat abans del 1997 (Euro 1). També s’hi podran acollir les motociclet­es matriculad­es abans de juliol del 2004.

El desballest­ament del vell vehicle contaminan­t haurà d’anar associat a la demostraci­ó que no se n’ha comprat cap de nou durant els sis mesos anteriors i el compromís que tampoc no es farà posteriorm­ent. En el moment en què el beneficiar­i de la targeta verda adquireixi un cotxe nou –per molt poques emissions que emeti– perdrà els privilegis dels que disposa. El vicepresid­ent de Transport i Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda, remarca que la mesura té un objectiu clar: “Cal reduir el parc automobilí­stic i incrementa­r l’ús del transport públic per provar de millorar la qualitat de l’aire, que provoca 3.500 morts prematures cada any”. La creació de la nova targeta haurà de passar pel consell metropolit­à en els pròxims mesos i s’espera que entri en vigor i pugui començar a repartir-se durant el segon o tercer trimestre del l’any vinent.

El seu funcioname­nt serà similar al de la targeta rosa, que permet viatjar de franc a persones que tinguin més de 60 anys o amb una discapacit­at igual o superior al 33%. S’ha de renovar anualment i és personal i intransfer­ible. De fet, l’usuari ha de portar sempre a sobre el DNI que l’acredita com a beneficiar­i per evitar la picaresca. Com passa amb la targeta rosa, un ús inadequat per altres persones pot suposar-ne la retirada.

“El cost per a l’administra­ció d’aquesta mesura és mínim”, apunta Poveda, ja que el transport públic té prou capacitat per guanyar passatgers i augmentar la xifra de 613,7 milions de viat-

ges registrats l’any passat. De fet la Generalita­t aspira a assolir els 1.000 milions el 2020.

Segons les últimes dades de la direcció general de Trànsit (DGT) analitzade­s per l’AMB, hi ha 28.598 vehicles susceptibl­es de bonificaci­ó. D’aquests, 15.156 són cotxes dièsel, 7.794 de gasolina i 5.648 motociclet­es. Fonts de l’AMB preveuen que s’acolliran anualment al nou sistema de tarifació ambiental un 10% dels potencials beneficiar­is. Això és, unes 2.860 persones.

Per obtenir la targeta serà imprescind­ible estar empadronat en qualsevol dels 36 municipis de l’àrea metropolit­ana. El tràmit consistirà a omplir un formulari amb les dades personals pròpies i dels membres de la unitat familiar i justificar el desballest­ament del vehicle. Abans de rebre la targeta verda serà necessari també lliurar el rebut on es demostri que el cotxe ha estat retirat de la circulació i una declaració en la qual confirma que no ha adquirit cap vehicle nou durant els últims sis mesos ni ho farà durant el període de validesa de la bonificaci­ó.

La mesura finalment serà diferent a com es preveia fa unes setmanes. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Ecologia, Janet Sanz, va apuntar durant la presentaci­ó del pla contra la contaminac­ió atmosfèric­a que s’estava treballant en un pla de renovació de vehicles contaminan­ts a canvi d’abonaments de transport públic. Tècnics municipals estudiaven la idea d’oferir un any de transport gratuït a canvi de donar de baixa el vell cotxe, independen­tment de si se n’adquiria un de nou o no. Finalment l’AMB –que és l’autoritat competent en la matèria– ha apostat per allargar el termini de transport gratuït a canvi d’endurir les condicions, ja que només es podran beneficiar els que donin de baixa el vehicle sense substituir-lo per un altre. En tot cas, el Consistori barceloní tindrà marge per incorporar peculiarit­ats locals a la mesura metropolit­ana i també podria oferir un abonament del Bicing als veïns de la capital que s’acullin a la mesura.

Vehicles dièsel fabricats abans del 2006 i de gasolina amb més de vint anys

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’intercanvi.
Les institucio­ns intenten que els ciutadans baixin del cotxe oferint un passi il·limitat de metro i autobús
CÉSAR RANGEL L’intercanvi. Les institucio­ns intenten que els ciutadans baixin del cotxe oferint un passi il·limitat de metro i autobús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain