La Vanguardia (Català)

Un document caducat frena unes obres preolímpiq­ues

Els treballs de connexió de l’A-2 amb la C-32 s’han paralitzat perquè el projecte, dels anys noranta, no compleix la normativa actual

- DAVID GUERRERO Sant Boi de Llobregat

La construcci­ó de la variant de la C-245 a Sant Boi de Llobregat és la cançó de l’enfadós. Plantejada als mapes de la Barcelona preolímpic­a, el projecte no va ser redactat fins al 1991. Les connexions viàries de la pota nord de la capital es van construir, però les de la pota sud van quedar relegades i fins que no van passar els anys no es van anar fent realitat.

La principal connexió que continua pendent és la de l’autovia A-2 (al seu pas per Cornellà, abans d’arribar a la ronda Litoral) amb la C-32, l’autopista de Castelldef­els i els túnels del Garraf. La construcci­ó d’uns dos quilòmetre­s de via ràpida ha d’alliberar d’un important nombre de vehicles els accessos a Barcelona des del nus del Llobregat.

Després d’anys esperant i llargs processos administra­tius, el 2009 van començar les obres. Amb un pressupost de gairebé 60 milions d’euros s’havien d’acabar en dos anys, però la crisi les va frenar poc després d’iniciar-se. Es van reprendre al ralentí més tard, es va construir un tram, es van posar uns vistosos pilars... però fa quinze mesos es van tornar a aturar i tot va quedar empantaneg­at. El motiu aquest cop posa la cirereta a la llista de despropòsi­ts acumulats al llarg dels anys: el projecte de principis dels noranta no s’adequa a la normativa vigent en matèria de seguretat viària marcada per la Unió Europea. Cal actualitza­r el document i, encara que són canvis menors, és condició imprescind­ible per poder continuar amb les obres. Aquest tràmit requereix la correspone­nt inversió del ministeri de Foment, que no arriba.

Tampoc no arriben les respostes i a l’Ajuntament de Sant Boi ja no poden més. L’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha demanat una reunió urgent al nou ministre, Iñigo de la Serna, per reclamar la represa de les obres al més aviat possible. A banda de veure que l’anhelada carretera està a mig construir, els veïns pateixen diàriament la situació de provisiona­litat provocada pels treballs paralitzat­s d’un dia per l’altre. El tall d’un dels accessos a la ciutat i a una carretera comarcal molt transitada suposen un col·lapse viari a la zona que els veïns no han tingut més remei que integrar a les seves rutines. Moret apunta que la situació “s’ha convertit en un dels principals problemes de la ciutat”.

La paràlisi ha deixat tot empantaneg­at i ha provocat la implicació dels municipis de l’àrea d’influència de Sant Boi. Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles han fet arribar el seu malestar a la Conselleri­a de Territori i a la Diputació de Barcelona per provar de guanyar aliats davant una situació que està minant també la creació d’oportunita­ts econòmique­s al territori.

De moment totes les queixes semblen haver caigut en sac foradat. El secretari d’Estat d’Infraestru­cturas va ser a Barcelona divendres i es va reunir amb altres alcaldes del Baix Llobregat per tractar la reconversi­ó de l’autopista B-23 en una via més permeable i integrada a les ciutats. En canvi, no hi va haver reunió amb l’ajuntament de Sant Boi.

Els talls provocats per les obres aturades provoquen cada dia un gran col·lapse viari a la zona

 ??  ?? Nova variant i nova rotonda
FONT: Ajuntament de Sant Boi
m0
500
LV
Nova variant i nova rotonda FONT: Ajuntament de Sant Boi m0 500 LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain