La Vanguardia (Català)

El divendres, mal dia per conduir

Barcelona va registrar l’any passat 9.000 sinistres amb víctimes, un 3,78% més que el 2014

- DOMINGO MARCHENA

Dimarts, ni casats ni embarcats, diu un refrany. Tradiciona­lment, el segon dia de la setmana –dedicat a Mart, el déu de la guerra– sempre ha tingut molt mala premsa. En canvi, pel que fa a la seguretat viària, aquest és, amb els diumenges, un dels dies més relaxats. Si sou superstici­osos –i, sobretot, si creieu a ulls clucs en les estadístiq­ues– hauríeu d’evitar agafar el cotxe el divendres.

L’èxode del cap de setmana i potser també el cansament acumulat en tenen la culpa. Un informe de la Guàrdia Urbana assenyala que els divendres acumulen la xifra més important d’accidents amb víctimes a la capital catalana: 1.579 casos el 2015, un 17,36% del total. En segon lloc, hi ha els dimecres (1.529, un 16,81%). L’estudi de la policia municipal assegura que cal creuar els dits especialme­nt entre les 14 i les 22 hores. Aquesta franja horària acumula el 52,51% dels accidents, 4.776 l’any passat, gairebé un 2% més que el curs anterior.

Els torns de matí (3.652 accidents) i de nit (només 667) van ser més tranquils. Cal recordar, però, el que va dir Céline a Viatge

al fons de la nit: “La gran desfeta, en tot, és oblidar”. No s’ha d’oblidar que aquesta guerra es lliura cada dia a qualsevol hora. Encara que de nit hi ha menys ensurts, percentual­ment aquest és el moment en què els casos han crescut més: un 17,22%. El 2014 hi va haver 569 sinistres nocturns, i un any més tard, cent més.

Per districtes, l’Eixample (amb més de 3.000 accidents) presideix l’indesitjat podi de la sinistrali­tat, a molta distància dels seus perseguido­rs. La medalla de plata és per a Sant Martí (988), i la de bronze, per a Sarrià-Sant Gervasi (amb 923, tot i que ex aequo amb els 917 de Sants-Montjuïc). La seva especial orografia fa que Gràcia sigui la zona menys castigada, amb 400 accidents de trànsit.

Els experts diuen que, més que xifres, cal destacar tendències. Per exemple, a falta dels resultats d’enguany, que lògicament encara no s’han tancat, la Guàrdia Urbana

El podi d’accidents entronitza l’Eixample (3.000), Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi (més de 900 cada un)

va intervenir el 2015 en 9.095 accidents amb víctimes. Si bé això representa un increment del 3,78% respecte al 2014, globalment no va ser un mal any.

El 1990 Barcelona va començar les estadístiq­ues d’accidentab­ilitat, i des d’aleshores ençà només hi ha hagut un any menys luctuós que el 2015: el 2013, amb 22 morts. Durant els anys 1990, 1991 i 1992 hi va haver 88, 82 i 84 morts. Segons la policia municipal, l’any passat les víctimes mortals van ser 27, lamentable­ment moltes, però “quatre menys que el 2014” i a anys llum de les xifres vergonyant­s i avui absolutame­nt intolerabl­es dels noranta.

El problema és que no totes les estadístiq­ues coincideix­en. La millor radiografi­a sobre aquest drama és la de l’Agència de Salut Pública. Aquest organisme municipal no només estudia els registres de la Guàrdia Urbana i de les urgències hospitalàr­ies, sinó també la informació de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Això permet aconseguir dades més fiables, perquè la policia no té en compte que els accidents que inicialmen­t han estat classifica­ts com a greus poden acabar amb la mort dels protagonis­tes dies o setmanes després.

Segons l’Agència de Salut Pública, en realitat el 2015 van perdre la vida per accidents de trànsit a la ciutat de Barcelona 35 persones, i no 27, com diu la policia municipal: 31 homes i quatre dones. 19 de les víctimes mortals pilotaven motos o ciclomotor­s; 12 eren vianants; dos, copilots de turismes; una conduïa un automòbil i una altra anava de paquet amb moto. Els accidents més freqüents van ser els atropellam­ents i les col·lisions frontals i laterals. El juny i el novembre (en el cas dels homes) i l’agost (en el de les dones) van ser els mesos més negres. No endevinarí­eu mai quin va ser un dels dies en què es van registrar més atropellam­ents i col·lisions mortals? Sí, el divendres.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El diumenge és el dia més tranquil a Barcelona, però la tranquil·litat absoluta no existeix (a la foto, una col·lisió del diumenge 27 de novembre)
ANA JIMÉNEZ El diumenge és el dia més tranquil a Barcelona, però la tranquil·litat absoluta no existeix (a la foto, una col·lisió del diumenge 27 de novembre)
 ?? LAURA GUERRERO ?? Una noia patina pel carril bici de la Meridiana, a prop de la plaça de les Glòries, mentre parla pel mòbil
LAURA GUERRERO Una noia patina pel carril bici de la Meridiana, a prop de la plaça de les Glòries, mentre parla pel mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain