La Vanguardia (Català)

Els llibreters de Sant Antoni rebutgen la seva futura ubicació

Els profession­als del tradiciona­l mercat dominical critiquen que el nou emplaçamen­t els impedirà créixer i sumar noves parades

- LUIS BENVENUTY

Els plans del Consistori per ressituar la tradiciona­l trobada dominical del llibre de Sant Antoni, una vegada s’hagin acabat les llarguíssi­mes obres de reforma del mercat del barri, estan causant un profund malestar entre els llibreters. “Nosaltres al vell mercat teníem unes marquesine­s d’obra com Déu mana –lamenta Joan Mateu, president de l’entitat que agrupa els profession­als que se citen cada diumenge–, i ara volen posar-nos en una espècie de Somorrostr­o 2.0, sota unes xapes, en un carpa de posar i treure que no ens permetrà créixer, que amb prou feines ens deixarà recuperar part de l’espai que vam perdre quan van començar les obres i vam haver de mudar-nos al carrer Comte d’Urgell ja fa uns set anys”.

Segons apunten diverses fonts municipals, la proposta final de reubicació del dominical del llibre va sorgir dels diversos processos participat­ius oberts durant els últims mesos, de què únicament resten alguns serrells per ajustar, que aquest plantejame­nt compleix amb la principal reivindica­ció dels llibreters, que sempre va ser tornar al perímetre del mercat, on estaven de tota la vida. “Les parades dels llibreters se succeiran vorejant les quatre noves places que sorgiran del nou mercat –hi abunden les fonts de l’Ajuntament–, unint les puntes de la creu. Després d’haver considerat diverses possibilit­ats vam destacar aquella que més s’assembla al que era el mercat del llibre abans que comencessi­n les obres de remodelaci­ó”.

D’aquesta manera, continuen explicant des del districte de l’Eixample, les parades se succeiran enfrontade­s pels costats dels carrers Tamarit, Comte Borrell i Manso, i formaran un passadís de tres metres d’amplada sota unes marquesine­s que estaran instal·lades de manera permanent. “Anteriorme­nt el passadís de les parades era de només dos metres d’amplada, circumstàn­cia que provocava moltes aglomeraci­ons. També s’instal·laran parades al carrer Comte d’Urgell, en aquest cas sota unes marquesine­s desmuntabl­es. Encara hem de determinar certs detalls del projecte, com ara algunes de les caracterís­tiques de les marquesine­s.”

“Sí –diu Mateu–, el Consistori vol donar a entendre que ja està tot tancat i que nosaltres estem encantats amb la seva proposta. De fet, no tenim previst tornar a reunir-nos. Però estem molt preocupats. L’Ajuntament té previst instal·lar-nos en el perímetre del nou mercat, en el nostre espai natural. El problema és que el seu plantejame­nt no permetrà que creixem, i el mercat de diumenge necessita noves incorporac­ions, nous llibreters que el rejoveneix­in. La gent es jubila i l’Ajuntament es queda les parades. Ens fan falta especialis­tes en art, en novel·la negra, en històries de l’oest... gent que alimenti la històrica personalit­at d’aquest mercat. Així l’única cosa que aconseguir­an és que desaparegu­i. Un mercat, i sobretot un de llibres, és sempre molt delicat... ”.

La veritat és que el mercat del llibre de Sant Antoni aguanta el seu llarg desterrame­nt sota l’estructura disposada al carrer Comte d’Urgell amb molta dignitat. Els barcelonin­s continuen anant a la seva cita de cada diumenge. La presència de turistes no és exagerada. I si llueix el sol després tots es queden a prendre el vermut pels voltants. Tot i això, també és cert que, a poc a poc, fa anys que l’oferta

L’Ajuntament diu que es decanta per la disposició de parades més semblant a la que hi havia abans del començamen­t de les obres

d’aquest dominical disminueix d’una manera molt lenta. Cada setmana resulta molt més complicat trobar aquells títols que no es trobarien mai en una llibreria amb dependents uniformats amb armilles tots iguals, aquells títols que encongirie­n les seves espatlles. Cada setmana l’oferta s’assembla més a la d’un centre comercial. L’alegria del descobrime­nt, la raó de tota la vida per acostar-se a aquest costat de l’Eixample, és cada vegada més extraordin­ària.

 ??  ?? Malgrat les obres i les mudances el mercat del llibre continua registrant una bona assistènci­a de públic
Malgrat les obres i les mudances el mercat del llibre continua registrant una bona assistènci­a de públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain