La Vanguardia (Català)

Alcaldes europeus pacten al Vaticà crear un xarxa de ciutats refugi

-

L’alcaldessa Ada Colau, després de la cimera Europa: els refugiats són els nostres germans i germanes, que aquests dos últims dies va reunir al Vaticà més de 70 alcaldes europeus amb l’objectiu de coordinar els seus esforços per agilitar l’arribada de refugiats a aquest costat del món, va voler destacar la bona sintonia entre les principals ciutats europees i el Vaticà.

“Ha estat una trobada d’alcaldes molt positiva –va subratllar Colau–. I no únicament perquè una vegada més hàgim compartit el diagnòstic de la situació, sinó perquè també hem aconseguit importants avenços. Les ciutats són les administra­cions més properes a la gent, les que estan donant resposta a milers de persones que de manera desesperad­a estan fugint de la guerra, independen­tment que els estats les reconeguin o no. I és molt important que el Vaticà no doni suport únicament a aquesta tasca, sinó que també impulsi el concepte de ciutat refugi, la idea de fer una xarxa de ciutats refugi que no serveixi només per intercanvi­ar experiènci­es, sinó que també faciliti la reubicació d’aquestes persones, que serveixi per organitzar corredors humanitari­s segurs i reconeguts per la comunitat internacio­nal”. Colau també va destacar que per això les ciutats necessiten més competènci­es i recursos, “no només per acollir aquestes persones que ho necessiten tant, sinó també per facilitar la seva veritable integració”. A Colau també li agradaria trobar aquesta bona sintonia amb la Comissió Europea i els diferents estats, incloent-hi l’espanyol. Perquè segons el parer de Colau, en la gestió d’aquesta crisi, les grans administra­cions no estan atenent ni les seves promeses ni les seves obligacion­s.

Un problema d’agenda d’últim hora va impedir ahir al papa Francesc intercanvi­ar unes quantes impression­s amb els alcaldes. Malgrat l’imprevist, ningú a la cimera no va dubtar de la implicació i suport del Papa a aquesta empresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain