La Vanguardia (Català)

L’auge del turisme a la recerca de l’experiènci­a trascenden­t

El turisme religiós, el més antic del món, es renova avui fent una crida a la diversitat i a les vivències

- Redacció

Els viatges de pura diversió i les destinacio­ns més típiques omplen les ofertes de les grans agències de viatges, algunes de les quals, tot i això, solen tenir un departamen­t de turisme religiós per satisfer els viatgers que busquen inspiració espiritual. Conscient de la importànci­a d’aquest segment de mercat i havent-hi treballat durant anys, Mònica Padrol va fundar el 2007 l’agència Ruth Travel, que ha arribat fins avui com l’única especialit­zada en turisme religiós de Catalunya. Cada any acompanya 2.000 persones a destinacio­ns de significac­ió espiritual, en especial a Terra Santa (un 70%), on tan important és la visita cultural com l’experiènci­a religiosa en indrets carregats de l’energia que li han donat milers de persones al llarg de la història i que “captiven fins i tot els no creients que se sumen als nostres viatges”. Així, per exemple, la visita al Sant Sepulcre inclou un viacrucis que segueix els passos de Jeana, sús pels carrers estrets de Jerusalem abans que surti el sol i es converteix­in en un mercat, per acabar-lo a l’església del Sant Sepulcre, on ja han reservat la capella dels Croats, o el mateix sepulcre si el grup és petit, per celebrar-hi una missa.

El 30% restant dels viatges són a Itàlia (Roma, Assís i les diferents regions a fons), Lorda i Fàtima, i altres rutes bíbliques. Entre aquestes, destaca la de l’Etiòpia ortodoxa, vinculada a la Bíblia per la reina de Sabà i Salomó, on és possible assistir des d’un lloc privilegia­t, un balcó al costat de les autoritats religioses locals, a la colorista festa del Timkat, en què es recorda el bateig de Jesús al Jordà. O l’Índia, on s’entra en contacte amb la comunitat cristi- que té 25 milions de persones, visitant les esglésies de Goa, coneixent les missionere­s de Teresa de Calcuta i celebrant una missa amb elles, i tenint la possibilit­at de visitar esglésies catòliques de ritu malabar que ens acosten al cristianis­me primitiu. Armènia, el primer país a adoptar el cristianis­me com a religió i lligat a la muntanya d’Ararat, on va encallar l’arca de Noè, també és una important destinació, que com les altres no oblida els referents culturals més importants, com en aquest cas el memorial del genocidi armeni que va tenir lloc a la Gran Guerra. Egipte també és una destinació important, amb visita a la comunitat cristiana copta.

El públic de Ruth Travel és sobretot femení, un 70%, com a reflex de la importànci­a de les dones en la vida de les parròquies, que al seu torn són importants clients de l’agència. Entre els viatges que preparen per 2017 destaca el pelegrinat­ge als llocs sants de Jordània (Betània, Jordà, mont Tebo, mar Morta, Umm Qays amb vista al mar de Galilea...), guiats pel bisbe Francesc Pardo de Girona que celebrarà una eucaristia amb les altes instàncies catòliques de Jordània, un país musulmà que és un exemple a la regió pel que fa al tracte a la minoria cristiana.

El viatge religiós es basa en l’àmbit històric i cultural, però aspira a l’experiènci­a del que és intangible

 ?? RUTH TRAVEL ?? La Timkat, la festa d’Epifania dels cristians ortodoxos etíops
RUTH TRAVEL La Timkat, la festa d’Epifania dels cristians ortodoxos etíops

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain