La Vanguardia (Català)

Una mirada positiva

- Joan Josep Omella J.J. OMELLA, arquebisbe de Barcelona DES DE LA DIÒCESI

En els darrers anys es parla de la crisi que patim consideran­t de manera exclusiva les conseqüènc­ies econòmique­s, com l’atur generat, el rescat del sistema bancari, etcètera. Avui vull parlar de l’home, de la persona. I ho faig seguint la línia medul·lar que vertebra el millor de la Doctrina Social de l’Església. Parlar de la crisi des de la perspectiv­a de l’home no és evadir-se de la realitat, ni camuflar-la, és anar al centre de la crisi, que, al meu entendre, va més enllà de l’economia i les finances.

Cal emfatitzar les raons que tenim –creients i homes i dones de bona voluntat– per no deixar-nos envair, i menys paralitzar, pel pessimisme que ho acapara tot. És veritat que la crisi continua sent dura i penosa, especialme­nt per a alguns. Però no podem perdre l’esperança ni les ganes de lluitar per sortir de la crisi i les dificultat­s. De vegades se sent dir “tot està molt malament i no hi ha res a fer”. Els primers cristians, que mai es van deixar vèncer pel pessimisme, ens van ensenyar a no deixar-nos aclaparar pel desànim. Sí, els veritables seguidors del Mestre, en tots els temps, circumstàn­cies i llocs, han viscut amb força i energia tres actituds que el papa Joan Pau II va proposar en la seva exhortació pastoral Ecclesia in Europa, en concret en els números 3 i 4. Les faig meves i us les proposo perquè aconseguim estar a l’altura de les circumstàn­cies en aquests temps difícils.

La primera actitud fa referència a la nova perspectiv­a amb què hem de mirar i contemplar el món i la societat. Una mirada positiva que no és excusa per no reconèixer les ombres, errors i pecats del nostre temps, però que, alhora, ajuda a reconèixer, valorar i potenciar el que hi ha de positiu en el cor i el cap de les persones i en la història que ens toca viure.

En segon lloc, si ens servim d’aquesta mirada positiva –fruit del discernime­nt evangèlic– creixerà la nostra consciènci­a d’unitat. Cal dir que no hi ha res pitjor i més destructor que la divisió, la desconfian­ça i l’aïllament. Només es pot construir des de la unitat i des de la comunió. Pels creients, és quelcom innegociab­le que on hi ha caritat i amor, allí –i només allí– hi ha Déu.

Finalment, la tercera actitud que se’ns exigeix avui és una gran dosi d’esperança. Sense esperança no es pot evangelitz­ar. I nosaltres, els cristians, no podem oblidar que som al món per evangelitz­ar, per donar raó de la nostra fe, de la nostra esperança; per canviar el nostre món i fer-lo més fratern i més habitable.

El missatge de Jesús és un missatge d’esperança. Si nosaltres no vivim l’esperança, que es fonamenta en la presència del Ressuscita­t, què anunciem, llavors? Com podran els homes i les dones del nostre temps, els nostres familiars, amics i companys de feina, acceptar el nostre missatge?

Acabo fent-me i fent-vos la pregunta següent: la nostra actitud, en lloc de la condemna i denúncia permanent, ¿no hauria de ser la de reconèixer, valorar i estimular els valors positius que trobem al nostre entorn? Com és d’important la qualitat de la mirada! Tant que, quan va acabar la creació del món i de l’home, “Déu veié que tot això era bo” (Gn 1, 10). Quant de bé ens farà aquesta mirada de Déu! Tot i que sabem que aquesta mirada positiva i agraïda no pot impedir que siguem realistes, és important no perdre-la i fer-la créixer en la nostra vida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain