La Vanguardia (Català)

Fascinant rap atemporal

- Esteban Linés

Sovint els anomenats discos de tornada solen ser armes de doble tall. En comptats casos, l’expectació, l’espera i la satisfacci­ó coincideix­en, i si s’hi afegeixen factors exògens, llavors allò és motiu d’alegria. Una mica de tot això envolta l’aparició de l’esperat nou àlbum dels gloriosos A Tribe Called Quest, el sisè d’una carrera musical de més de tres decennis i que trenca un silenci discogràfi­c de divuit anys.

Aquest comeback s’esdevé quan les circumstàn­cies que van envoltar l’enllumenam­ent del trio de Queens han canviat radicalmen­t, començant pel fet que el seu lloc de naixement artístic ja no és referencia­l en l’escena del gènere, i que la seva condició d’innovadors del rap (quan van fusionar magistralm­ent jazz i hip-hop a inicis dels noranta) ja no és incontesta­ble i que fa uns mesos va morir el mc fundaciona­l del grup, Phife.

Temors infundats. D’entrada el so continua sent distintiu, aquella hàbil combinació de hip-hop de la Costa Est, jazz, addictiu r’n’b i molt més, en una producció cuidadíssi­ma. Alguns dels instrument­istes que hi posen l’espatlla són Jack White o Elton John, armant una estructura sonora real que omple de contempora­neïtat un àlbum, en la llista de convidats del qual també hi apareixen Busta Rhymes, Kanye West, Andre 3000 o Kendrick Lamar. Cal entendre anglès, per descomptat: els textos traspuen combativit­at política, any electoral dels Estats Units, denúncia de la creixent intolerànc­ia contra col·lectius com gais, musulmans o hispans...

 ??  ?? A Tribe Called Quest WE GOT IT FROM HERE... THANK YOU 4 YOUR SERVICE HIP-HOP/ EPIC
A Tribe Called Quest WE GOT IT FROM HERE... THANK YOU 4 YOUR SERVICE HIP-HOP/ EPIC
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain