La Vanguardia (Català)

De músiques i llocs

- JORGE DE PERSIA

XX Festival de Música Antigua de Úbeda y Baeza Lloc i data: Úbeda i Baeza (7-10/ XII/2016)

Ha culminat aquest cap de setmana la XX edició d’aquest important festival que té per base dues ciutats singulars del Renaixemen­t i el barroc, al costat del record d’Antonio Machado i el seu univers poètic.

En aquesta ocasió a Úbeda i Baeza, molt properes, hi va haver mirades a l’Amèrica colonial amb joies del barroc. Es va recordar Sebastián Durón, que, encara que ens sembli llunyà, va morir fa 300 anys a l’exili –al mateix Camboles-Bains que Albéniz– per donar suport a l’arxiduc Carles, vell conegut aquí. I l’important és que la seva música és magnífica i va ser interpreta­da per Armonía del Parnaso el dia 3. Un altre dels actes singulars va tenir lloc a la imponent capella del Salvador (Úbeda) amb músiques des de Josquin des Prez a Cristóbal de Morales que van envoltar el secretari d’Estat de Carles V, Francisco de los Cobos, enterrat allí.

I entre altres concerts destacats, el Festival es tanca amb Los Músicos de Urueña en un altre entorn singular, la Sinagoga del Agua, temple recuperat recentment al subsòl d’una finca d’Úbeda. Allà s’escoltaran a mitjanit antigues músiques de Sefarad que clausuren una edició d’intensa activitat, de vegades amb fins a tres concerts al dia de molt diferent caràcter. Enhorabona i per molts anys!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain