La Vanguardia (Català)

El zel d’Hisenda

- José M.ª Gay de Liébana J.M.ª GAY DE LIÉBANA, professor de la Universita­t de Barcelona

El cas Football Leaks perjudica la imatge del futbol espanyol, que des de fa temps i per temes fiscals és a la diana d’alguns clubs europeus, sobretot alemanys. El més probable és que Football Leaks no afecti exclusivam­ent futboliste­s de la nostra Lliga sinó també d’altres competicio­ns europees.

Convé distingir entre uns casos i altres en aquesta espècie de bomba futbolisti­cofiscal que està fent detonar. A Espanya la nostra administra­ció tributària ha posat en marxa últimament una sèrie d’actuacions inspectore­s sobre destacats futboliste­s. El quid de la qüestió rau primordial­ment en la tributació dels emoluments que perceben dels clubs en què juguen. Fa temps, a mitjans dels noranta, es va establir una regla tributària que pal·liava en certa manera les queixes dels futboliste­s obligats a tributar per la totalitat dels seus emoluments com a rendiments de treball. La regla del 85/15 permet als futboliste­s cobrar fins a un 15% de la retribució que li satisfà el club en forma de drets d’imatge, encarrilat­s sovint a través de societats per rebaixar l’impacte de la seva tributació. D’un temps ençà, Hisenda ha reinterpre­tat el criteri d’imputació i, com a conseqüènc­ia de l’enigmàtic joc de les operacions vinculades, imputa el 15% al mateix jugador com a rendiment, amb la qual cosa al futbolista se li integra a la seva declaració de l’impost sobre la renda la totalitat de les quantitats que percep del seu club. El tipus marginal de l’impost, que supera el 50%, suposa un autèntic cop fiscal. D’aquí surten els litigis entre futboliste­s i Hisenda.

En altres lligues europees, la problemàti­ca ve a ser la mateixa, tot i que, que ens consti, l’exigència de les respective­s hisendes no és tan dura com aquí. Cal tenir en compte que els tipus de gravamen de l’impost sobre la renda no són confiscato­ris allà com aquí, amb l’excepció de França, amb una exagerada tributació a partir del milió d’euros. Quina part de la retribució pot reconduir-se a través d’una societat en concepte de drets d’imatge és avui dia un aspecte controvert­it en el futbol europeu. Possibleme­nt, després de sentir el comissari europeu, Pierre Moscovici, és la mateixa Unió Europea la que marca unes regles comunes per aclarir la tributació de les percepcion­s dels futboliste­s.

Tot i això, el cas Football Leaks apunta en una altra direcció: la de les compensaci­ons econòmique­s percebudes pels futboliste­s convertits en estrelles mediàtique­s que esdevenen icones de firmes internacio­nals. Ja no es tracta de les retribucio­ns que reben dels clubs en què juguen, sinó de les sumes que ingressen per cedir la seva imatge, participar en campanyes publicitàr­ies, portar determinad­es marques... Qui cobra els rendiments d’aquests contractes? On es cobren? A nom de qui i per compte de qui s’exploten els drets d’imatge

Dubto que a l’Agència Tributària se li escapin quantitats milionàrie­s que haurien de tributar a Espanya Un futbolista resident a Espanya està obligat a tributar aquí per la totalitat de les seves rendes universals

que correspone­n a la persona física que és l’esportista?

Sempre que un futbolista sigui resident a Espanya, amb independèn­cia de la nacionalit­at, un cop desaparegu­ts els bons efectes de l’anomenada llei Beckham, està obligat a tributar aquí per la totalitat de les seves rendes universals, i per tant dels rendiments que generi arreu del món. La canalitzac­ió d’aquests ingressos a través de societats, sempre que es pugui demostrar l’existència d’una estructura empresaria­l, no ofereix dubtes si es tributa a Espanya. El conflicte sorgeix quan s’aprofiten, per cobrar els ingressos, societats domiciliad­es en països o zones de baixa fiscalitat –paradisos fiscals– i els rendiments s’escapen de la tributació a Espanya o no es declaren aquí.

No obstant això, cada cas s’ha d’analitzar objectivam­ent. Pot donar-se la circumstàn­cia que l’esportista hagi residit anteriorme­nt en un altre país on sigui permissibl­e una estructura fiscal per reconduir ingressos a través de societats establerte­s en paradisos fiscals. És competènci­a de la Hisenda espanyola qualificar si les possibles enginyerie­s fiscals dissenyade­s són acceptable­s en el nostre sistema tributari o no.

Una última reflexió. Conegut el zel que la nostra Hisenda posa a inspeccion­ar el petit comerciant, l’autònom incansable, la mitjana empresa, el profession­al corrent, el directiu batallador..., hom dubta que a l’Agència Tributària se li escapin quantitats milionàrie­s que haurien de tributar a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain