La Vanguardia (Català)

La fi del secret bancari a Andorra dispara les regularitz­acions

Els bancs informaran Hisenda del titular dels comptes a partir del 2017

- EDUARDO MAGALLÓN

L’aprovació definitiva la setmanes passada per part del Govern d’Andorra del final del secret bancari al principat pirinenc ha disparat les regularitz­acions fiscals que s’estaven produint des de principis d’aquest 2016. Així doncs, a partir del pròxim 1 de gener, l’Executiu andorrà recopilarà la informació fiscal de tots els comptes dipositats als bancs del país per poder enviar la informació fiscal el 2018 a les hisendes de cadascun dels països membres de la Unió Europea, incloent Espanya.

L’augment de les regularitz­acions obeeix al fet que la tramesa de tota la informació fiscal sobre els residents espanyols a l’Agència Tributària serà automàtica, de manera que afloraran tots els diners no declarats. Encara que era un canvi normatiu ja conegut, l’aprovació la setmana passada de la llei que el fa efectiu ha disparat les consultes entre els assessors fiscals especialit­zats, segons fonts consultade­s.

Un directiu d’un dels principals bancs d’Andorra explica que des de fa mesos s’està contactant amb tots els clients per informarlo­s del canvi perquè tinguin temps de regularitz­ar –si cal– la seva situació amb la Hisenda del seu país. Espanya és un dels països amb més clients als bancs andorrans.

El banquer explica que les diferents alternativ­es per les quals han optat els clients són retirar els diners en efectiu i guardar-los en una caixa de seguretat o gastar-se’ls, emportar-se’ls a un compte en un banc dels Estats Units o de la Gran Bretanya, on no hi ha intercanvi automàtic d’informació, canviar de residència fiscal, donar-los a una oenagé o regularitz­ar-los. Com que el secret bancari s’aixeca l’1 de gener, si el client tanca el compte abans d’aquesta data la Hisenda espanyola no tindrà constància de res tret que demani la informació via judicial com es feia fins ara.

Ángel Sáez, economista de Ros Petit, explica que com a norma general el cost d’una regularitz­ació és d’un 70% de l’import dipositat. En la majoria de casos el procedimen­t, aprofitant que la prescripci­ó és per cinc anys, consisteix a declarar els diners opacs dipositats a Andorra com a ingressos de l’any 2012 i declarar els rendiments obtinguts els anys següents: 2013, 2014 i 2015. El cost de tota l’operació, incloent multes i recàrrecs, és del 70%. Sáez afegeix que, un cop declarats, si el client pot demostrar l’origen dels diners amb anteriorit­at al 2012 pot litigar amb Hisenda al·legant que aquestes quantitats estaven prescrites de tributació.

L’alternativ­a a què s’enfronten els contribuen­ts que no regularitz­in la seva situació és que Hisenda ho detecti pel seu compte gràcies a la informació fiscal que li enviï Andorra. En aquest cas el cost per al contribuen­t pot ser de fins al 120% de la quantitat no declarada.

Andorra aixecarà el secret bancari alhora que altres països que actuaven de la mateixa manera. El volum de recursos gestionats pel conjunt de la banca andorrana és gran respecte a la mida del país, però petita respecte a les dimensions del sistema financer espanyol. El conjunt dels cinc bancs andorrans gestionave­n uns recursos de 45.200 milions d’euros el 2015, quantitat una mica superior a la que gestiona, per exemple, Bankinter.

La major part de les regularitz­acions dels diners opacs a Andorra es van dur a terme amb motiu de l’amnistia fiscal que va impulsar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, l’any 2012. Per tant, els experts consultats creuen que les quantitats que es regularitz­in ara no seran de gran envergadur­a.

La banca andorrana començarà el procés de petició d’informació fiscal al propietari últim de cadascun dels comptes bancaris. Si el client es nega a facilitar la informació actual o no és possible contactar amb el propietari, la informació que facilitarà el banc serà l’última disponible, que es pot remuntar en determinat­s casos a la que va facilitar el client en el moment de formalitza­r el compte.

La major part de les regularitz­acions es van fer el 2012 amb l’amnistia fiscal El cost de declarar els diners opacs és aproximada­ment del 70% de l’import total

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El volum de recursos gestionats pel conjunt de la banca andorrana és força gran si es compara amb la mida del país
MANÉ ESPINOSA El volum de recursos gestionats pel conjunt de la banca andorrana és força gran si es compara amb la mida del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain