La Vanguardia (Català)

Vint-i-cinc països pacten una retallada global de la producció de cru

-

Els tretze socis de l’OPEP i dotze productors no membres de l’organitzac­ió, entre ells Rússia, van segellar ahir a Viena un acord per ampliar a 600.000 barrils diaris (bd) la retallada d’1,2 milions de barrils diaris fixada el 30 de novembre per la primera entitat, de manera que la reducció assolirà 1,8 milions de barrils diaris, prop del 2% de la producció mundial. Amb aquest pacte global es pretén reduir l’excés de subministr­aments que ha desplomat els preus des de mitjans del 2014, en què se situaven a més de 100 dòlars el barril, fins a menys de 30 dòlars el gener passat.

“Els no-OPEP van acordar reduir la seva producció en uns 600.000 barrils diaris a partir del primer de gener”, va assegurar el ministre de Petroli de l’Iran, Bijan Zangeneh, quan va sortir de la reunió. Segons l’esborrany que va circular a mitja tarda, la retallada entre els països que no formen part de l’organitzac­ió es repartiria d’aquesta manera: l’Azerbaidja­n, retiraria 35.000 bd, Bahrain (12.000 bd), Bolívia (4.000 bd), Brunei (7.000 bd), Guinea Equatorial (12.000 bd), el Kazakhstan (50.000 bd), Malàisia (35.000 bd), Mèxic (100.000 bd), Oman (45.000 bd), Rússia (300.000 bd), el Sudan (4.000 bd) i el Sudan del Sud (8.000 bd).

“Aspirem a anunciar al món una acció conjunta” per “ajudar a reequilibr­ar el mercat mundial de petroli”, va dir el president de torn de l’OPEP, el qatarià Mohamed bin Salih al-Sada, en el seu discurs de benvinguda a les delegacion­s de 25 països productors de cru. La d’ahir, va subratllar, era “una reunió vital per a tots els productors, així com per a la indústria petrolífer­a i l’economia mundial”. El també ministre d’Energia de Qatar va assegurar

L’OPEP i dotze països més eleven a 1,8 milions de barrils diaris la reducció acordada al novembre

que “hi ha un creixent consens” que la recuperaci­ó del mercat mundial d’or negre després de la caiguda a causa d’una oferta excessiva “està trigant massa temps”. Va recordar que el compromís assolit

per l’OPEP va ser “el primer ajust de la producció (de cru)” des del 2008. L’acord entra en vigor l’1 de gener però estava supeditat que els dotze productors aliens a l’organitzac­ió donessin llum verda a una ampliació de com a mínim 0,6 milions més de bd, de manera que la retallada global ascendís a 1,8 milions. Aquesta quantitat supera en un 50% el creixement de la demanda de petroli que els experts de l’OPEP han pronostica­t per a l’any vinent (1,2 milions).

L’anunci de la reducció feta per l’organitzac­ió el mes passat ja ha impulsat a l’alça els petropreus fins a nivells que no es veien en un any i mig, per sobre de la barrera psicològic­a dels 50 dòlars. La perspectiv­a que aquest cap de setmana se segellés una retallada més gran també va contribuir a elevar les cotitzacio­ns del barril als mercats de futur de Londres i Nova York. La del barril Brent, referència a Europa, va pujar un 0,81% i va acabar la setmana a 54,33 dòlars, i el de la Texas, referent a Amèrica, va avançar un 1,3% fins als 51,50 dòlars.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain