La Vanguardia (Català)

Un de cada sis treballado­rs de la UE té un sou baix

Hi ha forts contrastos per països, sexe, edat o formació

- ÓSCAR MUÑOZ

Les desigualta­ts salarials tenen a veure amb múltiples factors: geogràfics, demogràfic­s, socials... Pràcticame­nt un de cada sis treballado­rs de la Unió Europea, exactament el 17,2%, té ingressos iguals o inferiors a dos terços del sou mitjà per hora del seu país, segons dades d’Eurostat. Aquest és el llindar per sota del qual l’oficina d’estadístic­a comunitàri­a considera que els salaris són baixos. Els empleats que estan en aquesta situació són, percentual­ment, menys a Espanya que al conjunt de la UE: el 14,6%, gairebé un de cada set.

L’estadístic­a, que acaba de publicar-se, inclou les últimes dades disponible­s de l’enquesta sobre l’estructura de salaris, que s’elabora cada quatre anys. Els seus resultats es basen en les xifres del 2014 dels 28 estats membres de la UE i de set més. La comparació mostra resultats dispars segons els països. Els més rics no són necessària­ment els que tenen un percentatg­e més petit de sous baixos. En són exemples Alemanya, amb el 22,5% dels seus treballado­rs amb sous en l’escala inferior, i el Regne Unit (21,3%). De tots els països de la UE, Letònia és el que té una quota més gran d’empleats mal pagats (25,5%). El segueixen Romania (24,4%) i Lituània (24%). Els que tenen les taxes més baixes, i per tant menys població en termes relatius en la franja salarial inferior, són Suècia (2,6%), Bèlgica (3,8%) i Finlàndia (5,3%).

També hi ha importants diferèncie­s per sexe. Entre els homes, el 13,5% dels treballado­rs perceben sous considerat­s baixos, mentre que entre les dones aquest percentatg­e ascendeix al 21,1%. I per edats. Pràcticame­nt un terç (el 30,1%) dels empleats amb 30 anys o menys estan entre els més mal pagats, en contrast amb el 14% de la franja compresa entre 30 i 59 anys.

El nivell educatiu és un altre factor que hi té un paper important. El 28,2% dels empleats amb nivells baixos perceben salaris també baixos, un percentatg­e que es redueix fins al 20,9% entre els treballado­rs amb una formació intermèdia i al 6,4% entre els que tenen titulació superior. Un altre element clau és la classe de contracte. El 31,9% dels que tenen una durada limitada estan entre els més mal pagats, mentre que en els indefinits el percentatg­e queda en el 15,3%.

L’enquesta d’Eurostat també detalla el valor dels salaris mitjans per països, tant en poder adquisitiu estàndard com en euros, classifica­cions en les quals hi ha també enormes distàncies entre països. Els treballado­rs de Dinamarca, els més ben pagats de la UE, perceben una mitjana de 25,5 euros per hora. Aquest valor és 15 vegades superior al que guanyen els búlgars (1,7 euros per hora), els més mal pagats. En aquesta llista, Espanya, amb 9,80 euros per hora, se situa per sota de la mitjana comunitàri­a, que és de 13,20 euros l’hora.

 ??  ??
 ?? LUIS TATO / ARXIU ?? El 14,6% dels espanyols cobren menys de dos terços del sou mitjà
LUIS TATO / ARXIU El 14,6% dels espanyols cobren menys de dos terços del sou mitjà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain