La Vanguardia (Català)

David Córcoles PSIQUIATRE DE L’HOSPITAL DEL MAR

L’hospital del Mar ingressa al seu domicili pacients amb trastorns mentals greus per evitar-los el tràngol d’estar tancats

- ANA MACPHERSON Barcelona

En una iniciativa pionera a Catalunya, l’hospital del Mar ingressa al seu domicili pacients amb trastorns mentals greus per evitar-los el tancament hospitalar­i. Córcoles és un dels psiquiatre­s que visiten els pacients a casa.

L’alternativ­a requereix que el malalt sigui conscient del seu cas i que la família s’impliqui en la teràpia

Estalviar-los l’ingrés, l’estigma, estar tancats tres setmanes amb pany i clau, l’avorriment immens, veure només bates blanques o persones en pijama, en ple brot o amb els ànims per terra. Aquests són alguns dels avantatges més visibles del projecte d’hospitalit­zació psiquiàtri­ca a domicili que fa un any i mig va posar en marxa l’hospital del Mar. Ja han tractat cent pacients d’aquesta manera. Tots ells amb trastorns mentals greus. I l’experiènci­a obté bona nota. Diversos hospitals catalans estan treballant ja en la mateixa línia, com el Parc Taulí a Sabadell, i aviat el de Sant Pau a Barcelona. Creuen que a la llarga podran atendre d’aquesta manera entre el 20% iel 30% dels ingressos i que podran enviar abans a casa la meitat dels hospitalit­zats.

Hi ha dos requisits imprescind­ibles per poder-ho fer: que el pacient sigui conscient del que li passa i que tingui algú al costat. “No constantme­nt, però sí que és necessària una família de suport, perquè es converteix­en en coterapeut­es. Sense ells, seria un fracàs”, resumeixen Luis Miguel Martín, que coordina la unitat d’hospitalit­zació domiciliàr­ia, i David Córcoles, psiquiatre de l’equip que es trasllada a les cases. Cinc o sis pacients al dia, dos psiquiatre­s i dues infermeres.

El resultat? “Molta més llibertat”, conclou el Pedro, 35 anys, un dels pacients, que va tenir recentment un empitjoram­ent, va necessitar que l’ingressess­in per reajustar-li la medicació i va provar aquesta nova modalitat. L’ingrés a domicili ha durat un mes i mig i no tres o quatre setmanes, com en altres ocasions, “però amb la teva música, el teu ordinador. Pots anar a la nevera quan vulguis, pots fumar...”. Quan es va presentar a urgències sabia perfectame­nt que estava malament. Havia pres massa ansiolític­s per combatre les paranoies que l’assetjaven i es va sentir en risc greu. “Era perfectame­nt conscient del que li passava i tenia intenció de col·laborar en la seva millora, i aquesta és una condició essencial perquè puguem proposar-l’hi”, explica Martín. La Sara, 58 anys, la seva mare, l’altre element essencial, va estar-hi d’acord. El familiar coterapeut­a s’encarrega d’administra­r la medicació, d’anotar diverses observacio­ns diàries que li demana la infermera (relacionad­es amb el son, el menjar, la medicació), ha d’aprendre en un minicurset els senyals d’alerta i encarregar­se de contactar amb els serveis mèdics de dia o d’urgència si el pacient no pot.

“Veiem l’evolució i la malaltia d’una altra manera, en el seu medi; ens permet una observació sovint molt diferent de la que veiem a la unitat d’aguts de l’hospital”, reconeix David Córcoles. A la sala d’hospitalit­zació reben el 20% de les persones que van a urgències amb un agreujamen­t del seu trastorn (els casos més greus no arriben a urgències; no volen). Han d’estar amb pany i clau per la seva pròpia seguretat i la dels altres pacients i passen un temps en suspens mentre se’ls ajusta el més finament possible la medicació, la que els permetrà tornar a la seva vida habitual. “Però de vegades se senten com en una presó sanitària i hi ha poca activitat prevista per als pacients ingressats”, reconeix Martín.

L’alternativ­a domiciliàr­ia no es preveu per a una part dels pacients amb malaltia mental: els que han fet un intent de suïcidi i els que tenen actituds agressives contra si mateixos o contra els altres. “Per la nostra seguretat i la d’ells, no podem ingressar al seu domicili una persona que ha tingut episodis agressius, que té a casa una catana o no té ningú proper que s’impliqui a fons en la seva recuperaci­ó”.

El que pitjor porten les famílies i els pacients quan hi ha un agreujamen­t és que es presenti la policia a casa seva. Se senten assenyalat­s davant els veïns, “però sovint és simple prudència”, objecten els metges. És probableme­nt la més clara representa­ció de l’estigma dels trastorns mentals.

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? David Córcoles, psiquiatre de l’equip de l’hospital del Mar que va atendre el Pedro (al mig) amb ajuda de la Sara, la seva mare
ANA JIMÉNEZ David Córcoles, psiquiatre de l’equip de l’hospital del Mar que va atendre el Pedro (al mig) amb ajuda de la Sara, la seva mare

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain