La Vanguardia (Català)

Borja Baselga DIR. FUNDACIÓN BANCO SANTANDER

- ANTONIO CERRILLO San Vicente de la Barquera (Cantàbria)

Un projecte amb participac­ió de la Fundación Banco Santander, el Fons per a la Protecció dels Animals Salvatges i ENCE ha recuperat la maresma de Rubín, dessecada fa un segle a San Vicente de la Barquera (Cantàbria).

El que va començar sent una xerrada informal entre un ecologista i un directiu de l’empresa fustaire-forestal ENCE s’ha convertit en el més important projecte de recuperaci­ó d’una maresma al Cantàbric, renascuda d’una explotació forestal. Aquella conversa va ser la llavor d’un pla per restaurar un espai natural que havia estat dessecat feia 100 anys per convertir-se en bosc d’eucaliptus productor de pasta de paper, a l’estuari de San Vicente de la Barquera (Cantàbria). Ara, després de la tasca duta a terme, la maresma de Rubín, al riu Escudo, torna a aparèixer als mapes, per a la qual cosa han hagut de talar-se 8.000 arbres. A la zona ja no hi ha senglars ensumant el terra, sinó que l’aigua comença a fluir sobre les llacunes, colonitzad­es per aus, peixos, petits crustacis i crancs al ritme d’una marea que fertilitza l’aiguamoll dues vegades cada 24 hores.

“Aviat hi veurem cloïsses”, vaticina Roberto Hartasánch­ez, president de la Fundació per a la Protecció dels Animals Salvatges (FAPAS), assenyalan­t els cignes que recorren les llacunes, prova que la vida aquàtica ha estat recobrada. L’esperança és que també retorni l’àguila pescadora, una espècie extinta a la zona que està tornant a altres llocs del Cantàbric, tant a Astúries com al País Basc. Per afavorir-ho, s’estan instal·lant nius en arbres singulars, com una invitació perquè les aus procreïn i consolidin el seu reassentam­ent al Cantàbric.

Roberto Hartasánch­ez recorda bé aquella xerrada amb Luis Javier Sánchez, gerent de sostenibil­itat d’ENCE. “Quan convertire­u l’explotació forestal de Rubín en maresma?”, li va inquirir quan el grup ecologista buscava espais oberts i arbres propicis perquè hi niés l’àguila pescadora. I el directiu d’ENCE va recollir el guant. L’explotació forestal, d’unes 100 hectàrees d’extensió, destinada des de feia 100 anys a produir pasta de paper, no tenia ja la rendibilit­at d’altres explotacio­ns; l’última tala es va fer el 2006, i els criteris empresaria­ls estaven canviant, fins al punt que el consell d’administra­ció d’ENCE va arribar també a la conclusió que la millor solució era donar prioritat “a la rendibilit­at ambiental”, diu Luis Javier Sánchez.

ENCE va renunciar a l’explotació fustaire i, en col·laboració amb FAPAS, la Fundación Banco Santander i la demarcació de Costes del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient (l’estuari és domini públic), van posar fil a l’agulla, fins a presentar els resultats d’un atípic exemple de col·laboració a quatre bandes. “Hem volgut dur a terme una restauraci­ó suau, ens hem limitat a deixar que la naturalesa segueixi el seu curs”, diu Hartasánch­ez. Es va suprimir un dic-barrera que aïllava la maresma del riu, fet que ha facilitat l’entrada d’aigua; es van tallar 8.000 eucaliptus i es van arrencar les plantes exòtiques, i ara s’espera que el mur frontal s’enfonsi per completar la incorporac­ió del terreny a la resta de la maresma (un enfonsamen­t que es veu venir perquè el sòl ha deixat d’estar subjectat i compacte després de treure els arbres). “Veurem aquesta transforma­ció en temps real; amb cada nova entrada de la marea, es veurà el comportame­nt de la maresma”, diu Hartasánch­ez.

Aquest és un projecte demostrati­u. Els seus promotors volen ensenyar que, igual com aquesta maresma, n’hi ha moltes altres que poden ser recuperade­s. “La clau és que es donin unes circumstàn­cies favorables”, diu Hartasánch­ez. Aquest expert destaca que “recuperar espais naturals és relativame­nt senzill; no es necessiten grans inversions”. En aquest cas, la Fundación Banco Santander ha aportat 90.000 euros i ENCE 260.000 euros. L’actuació revaloritz­arà encara més el valor i la bellesa dels ecosisteme­s de l’entorn de San Vicente de la Barquera i donarà suport al desenvolup­ament socioeconò­mic dels seus recursos naturals. “De vegades, som egoistes amb la naturalesa i volem esprémer-la perquè ens doni de tot; però en aquest cas, som nosaltres els que estem donant ajuda a la naturalesa”, diu Hartasánch­ez.

El director de la Fundación Banco Santander, Borja Baselga, destaca l’“enorme valor” de la iniciativa, i expressa el seu desig que l’àguila pescadora torni i criï a l’estuari. I que es repeteixi a Cantàbria l’èxit ja aconseguit en el projecte per recuperar aquesta espècie d’àguila a la maresma de l’Odiel, a Huelva.

El pla perquè torni l’àguila pescadora deriva en una completa restauraci­ó dels hàbitats naturals

 ??  ??
 ?? FUNDACIÓN BANCO SANTANDER ?? Panoràmica de l’acabada de recuperar maresma de Rubín, a l’estuari de San Vicente de la Barquera, localitat que es pot veure al fons
FUNDACIÓN BANCO SANTANDER Panoràmica de l’acabada de recuperar maresma de Rubín, a l’estuari de San Vicente de la Barquera, localitat que es pot veure al fons
 ?? FUNDACIÓN BANCO SANTANDER ?? Roberto Hartasánch­ez, president del grup ecologista FAPAS, a la maresma de Rubín
FUNDACIÓN BANCO SANTANDER Roberto Hartasánch­ez, president del grup ecologista FAPAS, a la maresma de Rubín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain