La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic torna a obtenir el control de les ruïnes de Palmira

Uns quatre mil gihadistes s’atrinxeren a la zona arqueològi­ca amb cotxes bomba

-

Mentre tothom es fixava en Alep, on les forces de Damasc i Moscou estan a punt d’expulsar els últims integrants de les forces rebels, a 200 quilòmetre­s l’Estat Islàmic (EI) estava a punt de cometre un altre atac. Aquesta vegada ha estat a la ciutat monumental de Palmira, les espectacul­ars ruïnes de la qual s’han convertit en un simbòlic camp de batalla.

Si dissabte era notícia que els gihadistes havien irromput al perímetre de la ciutat, ahir més de 4.000 combatents –segons el Centre de Pacificaci­ó rus a Síria– van aconseguir controlar la zona del valuós conjunt arqueològi­c romà. Tot i que Moscou assegura que els intensos bombardejo­s de l’aviació russa van aconseguir expulsar i contenir els primers milicians de la ciutat diumenge a la nit, fonts pròximes al Ministeri de Cultura sirià van informar a La Vanguardia que, al vespre, els milicians es van atrinxerar a les ruïnes armats amb onze cotxes bomba.

Les forces de Damasc i Moscou s’estaven replegant als afores amb la finalitat de dur a terme una contraofen­siva per recuperar la simbòlica ciutat quan arribessin els reforços que estaven esperant. Uns 120 soldats de Damasc han mort en els combats.

L’Observator­i Sirià dels Drets Humans confirma aquesta versió i assegura que els extremiste­s controlen “totalment la ciutat de Palmira, el seu aeroport, la seva zona arqueològi­ca i la seva ciutadella”. La ciutat romana va estar ocupada per l’EI entre el maig del 2015 i el març del 2016, i quan va ser recuperada per l’exèrcit sirià, avalat per l’aviació russa, Baixar al-Assad va propagar la victòria als quatre vents i fins i tot va patrocinar un concert de l’orquestra simfònica russa entre les seves ruïnes. Des d’aleshores, Palmira continua pràcticame­nt despoblada. La majoria dels seus 50.000 habitants van fugir i no han tornat.

Les fonts prèviament citades asseguren que la batalla ha estat “molt dura”. Ara temen que els gihadistes facin saltar pels aires les poques ruïnes que no van destrossar durant la seva primera ocupació per donar un cop de propaganda mediàtica davant les derrotes que hi ha tant a Síria (a Alep) com a l’Iraq (a Mossul).

Una part dels combatents que ara han reconqueri­t Palmira s’haurien reagrupat procedents de Mossul, d’on haurien fugit davant el setge de les forces de Bagdad sobre la ciutat. Els altres centenars se’ls haurien unit des d’AlRaqqa (Síria), el seu principal bastió i l’únic que els quedaria si caigués Mossul. A aquests problemes s’uneix la pèrdua de Sirte, el seu feu a Líbia.

Es tem que els extremiste­s destrueixi­n les poques restes que hi queden per perpetrar un cop mediàtic

Durant els gairebé nou mesos en què van controlar Palmira, les hordes de l’EI van executar el director arqueològi­c i van arrasar bona part dels edificis del jaciment. La direcció general d’antiguitat­s a Síria, la Unesco, l’Aga Khan Trust for Culture (patrocinat per l’aga khan, líder espiritual dels ismaïlites, que es dedica al rescat i la conservaci­ó del patrimoni islàmic a tot el món) i els representa­nts de governs de la Unió Europea, els Estats Units i Rússia havien firmar dimarts un acord, que en principi encara es manté, per aprovar la reconstruc­ció de les ruïnes.

 ?? REUTERS TV ?? Una imatge d’un vídeo de l’agència de propaganda Amaq on es veu l’EI al sud de Palmira dissabte
REUTERS TV Una imatge d’un vídeo de l’agència de propaganda Amaq on es veu l’EI al sud de Palmira dissabte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain