La Vanguardia (Català)

Un periodista mexicà és assassinat a trets davant de casa seva a Chihuahua

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

Dimarts passat es van complir deu anys de l’inici de la guerra contra el narco declarada pel llavors president mexicà, Felipe Calderón. Cinc dies després, dissabte, moria assassinat a trets el periodista Jesús Adrián Rodríguez Samaniego, quan sortia de casa seva, a la ciutat del nord de Chihuahua.

Segons mitjans locals, que van citar informació proporcion­ada per la Fiscalia estatal, el reporter es disposava a pujar al seu cotxe per dirigir-se a les instal·lacions de la cadena Antena 102.5 FM, del grup GRD Multimèdia, on treballava. En aquell moment, dos subjectes s’hi van acostar en un altre vehicle i li van disparar a boca de canó almenys vuit vegades. Al lloc es van trobar casquets del calibre 45.

Rodríguez Samaniego va morir a l’instant. El seu cadàver va quedar estès sobre el seient del vell Nissan Tsuru que agafava cada matí per anar a la feina. El van assassinar davant del seu domicili, a pocs carrers de la seu del Govern de l’estat de Chihuahua. El periodista cobria la informació política local, encara que temps enrere s’havia encarregat de la secció policíaca. També va treballar al diari El Heraldo del mateix estat de Chihuahua.

El portaveu del govern local, Jesús Antonio Pinedo, va declarar que hi ha “indicis que poden portar ràpidament a determinar la identitat dels agressors” i, sense donar més detalls, va enviar “una abraçada fraterna als companys reporters”. Ningú a Mèxic no dóna crèdit a les paraules del

Jesús Adrián Rodríguez Samaniego cobria la política local i abans s’havia encarregat de la secció policíaca

funcionari per la simple raó que el 90% dels assassinat­s de periodiste­s queden impunes.

Des de l’any 2000, s’han executat al país 99 informador­s. D’ells, 27 han estat liquidats durant l’actual administra­ció del president Enrique Peña Nieto, segons l’oenagé Artículo 19.

L’assassinat de Rodríguez Samaniego, ocorregut precisamen­t el dia internacio­nal dels drets humans, és el més recent en la voràgine de violència que fa una dècada va desencaden­ar l’estratègia oficial de combat al narco. Una guerra perduda, que ha deixat un rastre d’almenys 100.000 morts i 25.000 desaparegu­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain