La Vanguardia (Català)

El ‘peix al cove’ basc

El PNB ha sabut tradiciona­lment i actualment treure importants rèdits a la seva estratègia de diàleg i pacte amb el Govern central

- JOAN RUSIÑOL Bilbao

La política tendeix a repetir-se, i el Partit Nacionalis­ta Basc (PNB) sap molt bé com moure’s en un escenari com l’actual. Amb un PP sense majoria absoluta al Congrés, amb un govern de coalició amb els socialiste­s a Euskadi i amb una societat darrere en què només un de cada quatre bascos reclama la independèn­cia, el partit d’Iñigo Urkullu podria tornar sense por de la política del

peix al cove.

El pacte amb el PSE ja fixa una llista de competènci­es pendents de transferir, prioritzan­t la gestió de les presons i del règim econòmic de la Seguretat Social, sense trencar la caixa comuna. El líder del partit, Andoni Ortuzar, té obert un diàleg directe amb el president del Govern, Mariano Rajoy, amb la vista posada en els pressupost­os del l’any que ve, “la clau per obrir una legislatur­a normal”, ha avisat el dirigent nacionalis­ta.

La diferència comptable en la Quota -1.600 milions pagats de més, segons la part basca- i les obres per accelerar l’arribada del tren d’alta velocitat són sobre la taula.

Si les converses arriben a bon port, el País Basc pot entrar en una nova etapa com la del 1993 i la del 1996, quan socialiste­s i populars els necessitav­en per garantir l’estabilita­t. Es repetirà una fotografia com la de l’encaixada entre José María Aznar i Xabier Arzalluz? En el fons d’aquella imatge –al costat del llavors portaveu a Madrid, Iñaki Anasagasti– apareix un somrient Rajoy.

La història diu que Euskadi ha sabut treure rèdit de la debilitat dels executius centrals.

1993: un Estatut de peatge

El 1993, els cinc diputats del PNB –el mateix nombre que ara– van votar a favor de la investidur­a de Felipe González, si bé van rebutjar entrar al seu govern.

Per primera vegada, van tenir representa­ció a la Mesa del Congrés. S’inaugurava una etapa en què, com han descrit alguns dirigents nacionalis­tes, es posava de manifest que l’Estatut de Gernika era de peatge: és a dir, perquè es complís calia pagar la contrapart­ida d’apuntalar l’executiu de torn.

Els anys anteriors hi havia hagut un repunt de traspassos de competènci­es el 1985 i el 1987, quan es va començar el model de coalició amb el PSE, que aquest 2016 s’ha reeditat.

Després va caldre esperar fins a la legislatur­a sense majoria de Felipe González per aconseguir que la Comissió Mixta de Transferèn­cies n’autoritzés nou més el 1994, entre els quals els recursos d’aprofitame­nts hidràulics, col·legis profession­als i radiodifus­ió. El 1995 el lehendakar­i José Antonio Ardanza va repetir el pacte amb els socialiste­s, que acabarien abandonant el govern tres anys després.

1996: a Génova, 13 es parla basc

Mentre que l’acord PP-CiU es va immortalit­zar al Majestic de Barcelona, els dirigents del PNB van preferir anar fins a Madrid i escenifica­r l’acord per investir José María Aznar a la seu dels populars, al carrer Génova número 13.

Allà Arzalluz va fer una roda de premsa per explicar els detalls: “Segurament va ser la primera i potser l’última vegada que en aquella sala va ressonar l’eusquera”, va escriure Anasagasti.

El pacte preveia l’actualitza­ció del concert econòmic, concreció financera per a la formació continuada i una mesura de fort pes simbòlic, la devolució als partits polítics de la documentac­ió confiscada durant la Guerra Civil.

L’acord també tenia una altra clàusula que no es va fer pública en aquell moment per la por que altres comunitats –sobretot Catalunya– demanessin el mateix: la creació de l’operador de telefonia Euskaltel.

Durant el primer govern d’Aznar es van acordar sis nous traspassos estatutari­s més (que se sumaven als tres de principis del 1996). La caixa es va tancar el 1999.

2008: pactar des del Govern i des de l’oposició

Nou anys després, José Luis Rodríguez Zapatero va cedir les competènci­es en matèria d’R+D+I, a canvi del suport dels nacionalis­tes als pressupost­os del 2009.

L’acord entre el president del Govern i Iñigo Urkullu, llavors al capdavant del partit, tenia un doble rèdit: una partida anual de gairebé 90 milions d’euros i un debilitame­nt polític de la ministra Cristina Garmendia, contrària a l’acord i a qui s’identifica­va com la quota dels socialiste­s bascos en l’Executiu central.

Ja amb el socialista Patxi López com a lehendakar­i, el 2010 el PNB va aconseguir una vella reivindica­ció insatisfet­a, en part amb l’argument que els principals sindicats estatals s’oposaven: les polítiques actives d’ocupació. Van ser 472 milions d’euros, a descomptar de la Quota, que van permetre a Zapatero aprovar els comptes públics per al 2011 –en un moment ja crític de la seva gestió– i a Iñigo Urkullu reivindica­r el múscul negociador dels seus sis diputats al Congrés.

Ara, sis anys després, de nou a Ajuria Enea, els nacionalis­tes es preparen per tornar al model del peix al cove amb què se senten tan còmodes.

 ?? ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE ?? El lehendakar­i Iñigo Urkullu amb el seu equip de govern
ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE El lehendakar­i Iñigo Urkullu amb el seu equip de govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain