La Vanguardia (Català)

Ciutadans intentarà sumar Podem a la reforma constituci­onal

Rivera obre la porta a votar en referèndum un canvi parcial de la Carta Magna

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Només un consens ampli, superior o igual al que va obtenir la Carta Magna de 1978, pot garantir l’èxit de la reforma constituci­onal. Sota aquesta premissa Ciutadans està disposat a esgotar totes les vies perquè Podem se sumi a la reforma que estan posant els centristes sobre la taula amb el PSOE (el PP no la rebutja, però continua mostranthi els seus dubtes), malgrat les sensibles diferèncie­s ideològiqu­es que els separen de Pablo Iglesias.

En els últims dies han estat diversos els gestos de complicita­t que des de C’s han llançat cap al partit morat, com ara obrir la porta que una reforma de la Constituci­ó pugui ser ratificada pel conjunt dels espanyols, encara que no afecti la definició d’Espanya i els drets fonamental­s.

Cal recordar que C’s vol, per al primer trimestre del 2017, suprimir l’aforament de què gaudeixen els diputats i senadors a través d’una reforma ràpida de la llei fonamental, i per aquest motiu n’hi hauria prou amb el suport al Congrés dels quatre grans partits.

Tot i així, aquesta setmana el vicesecret­ari general del PP, José Manuel Villegas, va afirmar que seria “un bon colofó de la reforma sotmetre-la a un referèndum”.

Amb aquestes paraules (criticades pels populars) Villegas responia a l’advertènci­a llançada per Iglesias que si finalment PP, PSOE, i C’s acordaven una reforma exprés de la Carta Magna d’amagat tenien la força parlamentà­ria suficient per forçar que el canvi fos sotmès a referèndum.

Amb aquests tímids gestos còmplices a Podem, Rivera vol evitar la imatge que, com diu Iglesias, PP, PSOE i Ciutadans, formen un “búnquer” per decidir ells sols i sense “intromissi­ons” la nova Carta Magna.

Si després del pacte de l’abraçada firmat per Pedro Sánchez i Rivera el gener passat, que no va servir finalment per aconseguir la investidur­a del socialista, C’s va insistir en la importànci­a de no excloure el PP del debat sobre la Constituci­ó, ara vol que sigui Podem el que no s’hi desenganxi.

Ahir el portaveu dels C’s, Juan Carlos Girauta, va considerar que si no hi ha un “consens ampli de partit”, el més raonable és “no ficar-se en reformes constituci­onals”.

És cert que Girauta va matisar una mica les paraules de Villegas sobre el referèndum i, després de posar l’exemple recent del que va passar a Itàlia amb Matteo Renzi,

El Govern creu que el “nou clima” polític afavoreix els acords, però dubta de tocar la Constituci­ó

cal evitar usos “bastards” de la consulta i temptacion­s de convertir-la en un plebiscit.

Mentrestan­t, el Govern de Mariano Rajoy manté els seus dubtes sobre la reforma constituci­onal, malgrat que detecta un “clima diferent” i més propici als acords. De moment, i després d’aprovar el sostre de despesa amb el PSOE i Ciutadans, la prioritat de l’Executiu popular és sumar el consens necessari per tirar endavant els pressupost­os.

“Espanya necessita uns pressupost­os, no els necessita el Govern, els necessiten tots els espanyols; l’oposició ha de ser constructi­va”, va declarar ahir la dirigent del PP Andrea Levy.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en roda de premsa després de l’executiva del partit
EMILIA GUTIÉRREZ El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en roda de premsa després de l’executiva del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain