La Vanguardia (Català)

El somni català

Catalunya comença a assimilar la hipòtesi del pacte amb Madrid i deixa enrere el trienni rupturista que va culminar el 27-S

- CARLES CASTRO Barcelona

La independèn­cia no és la pròxima parada del somni català. Ho pensen fins i tot més de la meitat dels que volen marxar d’Espanya. És a dir, el “moment populista de ruptura” que va esclatar a finals del 2012 ja hauria quedat enrere. Tot i que les apel·lacions al diàleg semblen extraviar-se en l’enorme distància de les respective­s posicions, el xoc de trens ja no és l’única opció. De fet, des del Govern central s’estudien propostes que inclouen fins i tot a la mateixa Constituci­ó. La pregunta, per tant, pot formular-se obertament: Catalunya està preparada per una negociació amb Madrid que aparqui la independèn­cia i desemboqui en una millora realista de l’autogovern? I la resposta que ofereixen els sondejos mostra una opinió pública cada cop més disposada a encaixar el resultat que les forces polítiques catalanes siguin capaces d’aconseguir a Madrid.

Sembla ser que l’evolució dels indicadors confirma aquesta hipòtesi. El trienni rupturista –caracterit­zat per antagonism­es irreconcil­iables al marc territoria­l– va culminar amb els comicis del 27 de setembre del 2015. Llavors, el 75% dels ciutadans catalans va votar tenint en compte la seva identitat i “la relació de Catalunya amb Espanya. Només el 19% va prioritzar la distinció entre esquerra i dreta”, segons un estudi de la professora Lucía Medina, de l’ICPS. Ara bé, més enllà del debat acadèmic sobre el possible caràcter populista (catalanist­a o espanyolis­ta) d’aquella cita electoral, el més rellevant és la pèrdua de força del dilema estrictame­nt binari (immobilism­e o ruptura) que fins aquell moment semblava que dominava la vida política catalana. I tot i que alguns relats amb prou feines han canviat, sí que ho ha fet el terreny sobre el qual se sustentave­n.

Per començar, el suport a la causa independen­tista ha experiment­at una caiguda espectacul­ar, si es tenen en compte els registres des del 2012. A partir de la primavera d’aquell any i fins a la tardor del 2014, el suport a la secessió no només va superar el 50% dels consultats, sinó que va assolir pics del 57%. Però després del procés participat­iu del 9-N, aquells índexs de suport van descendir sensibleme­nt. Els suposats suports del sí i del no es van situar en una mena d’empat infinit, amb un lleuger avantatge del vot en contra: començava a avançar el que més endavant seria la correlació electoral de les eleccions “plebiscità­ries” del 27-S. I així s’ha mantingut fins a l’últim sondeig del CEO.

Tot i això, hi ha altres preguntes que també impulsen la disposició de la societat catalana a acceptar terceres vies o fórmules pactades. Entre elles, les mateixes aspiracion­s dels catalans davant un catàleg de possibilit­ats més ampli que la ruptura o el continuism­e. Així doncs, mentre que el 2013 gairebé un 50% dels ciutadans apostaven per la independèn­cia com a únic horitzó (en detriment d’una solució federal o de l’Estat autonòmic), ara aquesta xifra ha caigut per sota del 39%. I, en paral·lel, els partidaris de mantenir algun tipus de relació amb Espanya (federal o autonòmica) tornen a ser majoria.

Així mateix, ha caigut en deu punts el grau d’insatisfac­ció amb el nivell d’autonomia de Catalunya, que es va acostar al 73% a mitjans del 2013. I el mateix sentiment de pertinença exclusivam­ent catalana s’ha atenuat, fins a situar-se en registres anteriors a la conflictiv­a sentència del Tribunal Constituci­onal sobre l’Estatut. Actualment, menys d’un 23% dels consultats es considera únicament català (set punts menys que el novembre del 2012), i gairebé el 40% se senten tan espanyols com catalans.

I, finalment, dues dades que reflecteix­en i, alhora, reforcen una visió realista: la primera sorgeix del gràfic adjunt que reflecteix l’encreuamen­t entre somnis i realitats. La seva projecció sobre el cens electoral donaria algunes xifres eloqüents: dels poc més de dos milions d’electors que aspiren a la independèn­cia de Catalunya (més o menys la mateixa xifra de votants sobira- nistes que als comicis del 27 de setembre del 2015), menys de 800.000 creuen que la secessió es farà realitat; un nombre similar –aproximada­ment 700.000– pensa que el procés acabarà en un acord que suposi més autogovern per a Catalunya, i gairebé un quart de milió creu, fins i tot, que tot acabarà en un no-res. De fet, i sobre un cens que supera de llarg els cinc milions d’electors, només 900.000 catalans es mostren convençuts que la independèn­cia serà una realitat immediata.

I la segona dada neix de les projeccion­s electorals dels sondejos. Les tres últimes enquestes del CEO coincideix­en en una forquilla d’escons que podria deixar sense majoria absoluta les forces sobiranist­es (JxSí i la CUP). És més: si la projecció electoral s’ajusta al vot territoria­l del 2015, les formacions independen­tistes sumarien 67 escons en el millor dels casos, i 65 en el pitjor. No sembla que un escenari com aquest permetés la ranca aliança sobiranist­a fer realitat el seu programa màxim de desconnexi­ó.

L’acceptació social de més autogovern com a solució es reflecteix en la caiguda del suport a la independèn­cia Menys d’un 40% dels independen­tistes veuen viable la secessió i, a més, la majoria sobiranist­a perilla

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain