La Vanguardia (Català)

Colau apel·la a una majoria sobiranist­a i social en el manifest del seu partit

-

El nou partit que aglutinarà l’esquerra sobiranist­a a Catalunya i que encapçala l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es definirà com “sobiranist­a i social” i hereu “d’una nova època i d’un nou cicle que demana de posar el bé comú per sobre de les sigles”. Així ho expressa el manifest fundaciona­l del partit, encara sense nom, que va acabar de tancar-se ahir en una reunió que van mantenir es líders de les formacions que l’integraran, BComú, ICV, Podem i EUiA.

El text, que es presentarà abans d’acabar l’any i al qual ha tingut accés La Vanguardia, recalca que en aquest moment s’obre “un nou cicle que ha permès recuperar la capital de Catalunya per a la seva gent”, amb referència a la victòria de Colau en les eleccions municipals, “i que ha sembrat les bases per al futur, però que no ha fet més que començar”. “Ara fa falta fer un pas més”, assenyala el text. Això és, que els comuns apunten cap al Govern de la Generalita­t com el seu pròxim objectiu, si bé els sondejos que han consultat de moment els deixen en segona o tercera posició per darrere d’ERC i, segons quina enquesta, Ciutadans.

El partit, tal com han repetit en diverses ocasions els seus dirigents, com el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, no es definirà com independen­tista, sinó com sobiranist­a: “És l’hora de construir una alternativ­a nacional i popular, sobiranist­a i social, que sigui capaç d’articular un projecte per a tots els catalans, una aposta guanyadora i de majories. Perquè no volem només guanyar unes eleccions, venim a guanyar un país”.

Els comuns apunten al concepte de múltiples sobiranies per anar més enllà del tema identitari i sortir així de l’eix nacional marcat pels partits independen­tistes. “No és lliure un país que en un món globalitza­t segueix el dictat de la troica per posar el compliment dels objectius del dèficit per sobre del mantenimen­t d’un precari Estat de benestar (...) Tampoc no és sobirà un país partit per la desigualta­t i travessat per la pobresa, l’atur i la precarieta­t (...) on l’1% acapara tanta riquesa com la immensa majoria de la societat”, assenyala el comunicat sobre això. Colau i els seus aliats intentaran, doncs, portar el debat polític a l’eix esquerra/ dreta, on se senten més còmodes.

A finals d’aquesta setmana els comuns presentara­n un grup promotor d’unes 80 persones que prepararà les ponències temàtiques que es votaran en l’assemblea fundaciona­l de març. A més dels dirigents dels partits integrants, hi seran independen­ts com Arcadi Oliveres, Vicenç Navarro o Joan Subirats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain