La Vanguardia (Català)

Josep Miró i Ardèvol Trump, Brexit: les forces cegues

-

Trump, el Brexit, la crisi de la Unió Europea són altres tantes manifestac­ions del gran canvi provocat per la transforma­ció del mode de producció i de les seves relacions socials, amb la consegüent crisi de les doctrines polítiques que fins ara han protagonit­zat l’època, el liberalism­e i la socialdemo­cràcia. Vivim un període semblant al de les revolucion­s burgeses dels segles XVII i XVIII i la revolució industrial. Assumir una mudança tan radical presenta grans resistènci­es. I aquí rau gran part del problema, perquè impedeixen de pensar amb claredat les solucions per encarrilar les energies cegues de la transforma­ció espontània; les mateixes que atorguen la victòria a Trump i claven la guitza del Brexit.

Però he de precisar els conceptes. El mode de producció es refereix a com s’organitza l’activitat econòmica en una societat i a com utilitza les forces productive­s; és a dir, els factors de producció: capital humà, progrés tècnic, treball i capital. De tot això sorgeixen unes determinad­es relacions socials, anomenades de producció, que ara estan en conflicte. Aquestes són algunes de les seves principals manifestac­ions:

1. L’augment de la desigualta­t i el deterioram­ent de la classe mitjana, com mostra, per exemple, la corba d’incidència del creixement mundial LaknerMila­novic (la “corba de l’elefant”), que no per controvert­ida deixa de ser vàlida per assenyalar les classes mitjanes occidental­s com les grans perdedores de la globalitza­ció, mentre prospera l’1% amb més ingressos. Als Estats Units, entre el 1973 i el 2013, la productivi­tat va augmentar un 107%, però un treballado­r percebia, descomptad­a la inflació, un 13% menys. Són els propietari­s i els inversors els que recullen els guanys. No cal anar tan lluny. Passa amb la distribuci­ó del 3% de creixement del PIB espanyol, o amb els hotels a Barcelona, on l’augment del guany no es tradueix en millores salarials. La desigualta­t d’ingressos es trasllada al consum. Als Estats Units de Barack Obama, el 5% de la població representa el 40% del consum. Tot això defineix una gran fractura social que beneficia populistes i taumaturgs, no perquè aportin solucions reals, sinó perquè posen els dits a les nafres.

2. La segona d’aquestes nafres, menyspread­a al nostre país, però ben viva i activa, que causa una frustració i un ressentime­nt silenciós, té a veure amb el convencime­nt que els valors que aporten sentit a la vida estan sent destruïts per una elit cosmopolit­a, sorgida de la cultura mediàtica i avalada per bona part de les elits econòmique­s i polítiques. Aquest malestar presenta dues facetes diferents, que en ocasions s’uneixen. L’una és la dels valors religiosos i morals, que ha tingut un fort impacte en les eleccions dels Estats Units, i ha estat una causa central en el fracàs del referèndum colombià, per l’intent frustrat d’introduir la perspectiv­a de gènere en els acords de pau. L’altra faceta té a veure amb el sentiment patriòtic, la identitat nacional i cultural, que quan se sent maltractad­a, amenaçada, incompresa, esdevé nacionalis­me, que es pot transforma­r en xenofòbia.

3. Les immigracio­ns massives ocasionade­s per la recerca de seguretat i de millors expectativ­es de vida, juntament amb les resistènci­es de part de les societats receptores, constituei­x una tercera manifestac­ió de la crisi en les relacions socials. La incomprens­ió progre dels seus efectes els exacerba sense resoldre res.

I tot això succeeix en un context marcat per la traïció de part de les elits. Vaig escriure sobre això l’any 2012 en aquestes mateixes pàgines comentant el llibre The revolt of the elites: and the betrayal of democracy, de l’historiado­r Christophe­r Lasch. Ho agreuja tot la corrupció d’“els de dalt”, precisamen­t la d’aquells que s’haurien d’exigir més en l’àmbit ètic. La crisi es completa amb el deterioram­ent de les institucio­ns polítiques i de la societat civil, inclosa la més decisiva, la família. Vegin el documental La teoria sueca del amor, del cineasta Erik Gandini, per entendre el desastre que s’esdevé en carregar-se la vinculació familiar. I en el rerefons de tot això, el convencime­nt que aquestes elits ens menyspreen a tots els que discrepem de les seves idees. Totes aquestes ferides socials, ben reals, amb les seves variacions nacionals, són comunes allà i aquí, i no troben resposta.

Entre l’extrem liberal-progressis­ta i la reacció populista i nacionalis­ta, existeix, com ja va advertir Aristòtil, el virtuós punt mitjà, que passa per assumir que la desigualta­t, la immigració, el menyspreu de les creences religioses, de la tradició i del sentiment, nacional, l’estufament i el complex supremacis­ta són problemes que cal resoldre en els seus efectes, però que no tindran una bona solució si no hi ha la capacitat política d’abordar-ne les causes. I mentrestan­t, continuara­n operant les forces socials cegues.

La identitat nacional, quan se sent amenaçada, esdevé nacionalis­me, que es pot convertir en xenofòbia Els problemes no tindran una bona solució si no hi ha la capacitat política d’abordar-ne les causes

 ?? JAVIER AGUILAR ??
JAVIER AGUILAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain