La Vanguardia (Català)

40 anys després de morir, Elvis Presley continua sent el número 1

El rei del rock genera més interès i ingressos que quan va morir, fa gairebé 40 anys

- MARINO RODRÍGUEZ

Elvis Presley no està mort. Aquesta potser és la llegenda més cèlebre del món de la música i no són pocs els que hi creuen a ulls clucs. Doncs bé, d’acord amb les dades es pot confirmar que, en efecte, el rei del rock continua viu, molt viu... o com si ho fos.

A veure. Quin nou disc va encapçalar les llistes d’èxits a la Gran Bretanya a final d’octubre? El de Lady Gaga, el de Michael Bublé? No, els va superar el d’Elvis.

Qui ha arrabassat a Madonna el rècord històric de ser l’artista amb més àlbums amb el número 1 de vendes en aquestes mateixes llistes? Elvis, només superat en aquesta marca per un grup: The Beatles. El disc en qüestió és The wonder

of you, que barreja enregistra­ments de la veu del geni de Memphis amb l’acompanyam­ent de la Royal Philharmon­ic Orchestra.

Quin disc va assolir l’any passat el número 19 de vendes mundials (1,2 milions i ja va pels 1,6) per davant dels de Muse, Sia, Dr Dre, Madonna, David Guetta...? L’anterior d’Elvis, el primer amb la Royal Philharmon­ic, If I can dream.

Qui continua omplint pavellons amb els seus concerts? Elvis, amb la gira de presentaci­ó d’aquells discos al costat de la Royal Philharmon­ic, que l’any que ve arribarà a deu ciutats europees (detall: ell canta, des d’allà on s’oculta –diu que és una illa–, a través d’una videoproje­cció, però misteriosa­ment té el mateix aspecte que quan tenia trenta i tants anys).

Sí, tot sembla indicar que Elvis no és mort sinó que va passar a millor vida, ja que fins i tot ara genera més interès i ingressos que quan va morir! –perdó: va desaparèix­er–, i d’això el 2017 en farà 40 anys. A mitjans dels anys setanta, el rei del rock tenia un gran sobrepès i vivia enganxat als barbitúric­s, en bona mesura per poder suportar la creixent minva de la seva fama davant l’empenta d’altres figures i estils musicals. I més minvada estava encara la seva fortuna.

Però des de fa bastants anys Elvis figura sempre als primers llocs de la llista de Forbes de les celebritat­s desaparegu­des que més ingressos generen, amb desenes de milers de dòlars anuals. Només el sol superar, per molt, el seu exgendre, Michael Jackson, però en bona mesura pel seu bon ull a l’hora de comprar els drets de temes d’altres figures, com els Beatles.

En tot cas, el rei del rock dóna canya al del pop en altres aspectes. Per esmentar-ne només dos: ell continua sent l’artista individual que més discos ha venut en la his- tòria –entre 600 i 1.000 milions segons les fonts, un altre cop només superat per un grup: The Beatles– i cap altra celebritat no té la llarga llista de concursos anuals d’imitadors que té Elvis, tant en ciutats americanes com en algunes d’Europa o Austràlia.

El gruix dels ingressos d’Elvis després del seu mutis els genera Graceland, la mansió que va habitar durant dècades a Memphis, que és la casa més visitada (més de 600.000 persones l’any) dels EUA després de la Casa Blanca. La gestiona l’empori Elvis Presley Enterprise­s, que està creant al seu voltant una espècie de petit Disneyland. Així, acaba d’inaugurar-hi un megahotel de luxe i al març obre un nou complex d’exposicion­s –un nou museu sobre la carrera d’Elvis, un altre espai per a 20 dels seus cotxes i motos, una zona de mostres temporals...– i lleure (un auditori per a 1.700 persones, dos restaurant­s, botigues...) de 70.000 m2.

Graceland –la vella mansió, amb la decoració que li va donar Elvis, esclar– també serà escenari del rodatge d’una sèrie de ficció de vuit o 10 capítols sobre la vida del cantant. Ens aclarirà com i per què va desaparèix­er el 1977?

Graceland s’amplia amb un nou complex d’exposicion­s i lleure i acollirà el rodatge d’una sèrie sobre l’artista

 ??  ??
 ?? MARIO TAMA / GETTY ?? Milers d’admiradors visiten la tomba d’Elvis Presley al jardí de Graceland cada 16 d’agost, el dia que va desaparèix­er
MARIO TAMA / GETTY Milers d’admiradors visiten la tomba d’Elvis Presley al jardí de Graceland cada 16 d’agost, el dia que va desaparèix­er
 ?? ELVIS PRESLEY ENTERPRISE­S ?? Nou complex. Graceland s’està ampliant amb un complex de lleure
ELVIS PRESLEY ENTERPRISE­S Nou complex. Graceland s’està ampliant amb un complex de lleure
 ?? GETTY ?? Graceland. És la mansió més visitada als EUA després de la Casa Blanca
GETTY Graceland. És la mansió més visitada als EUA després de la Casa Blanca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain