La Vanguardia (Català)

Art ni decadent ni irrellevan­t

- Joan Bosch J. BOSCH, director tècnic de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

La visita al santuari del Miracle de Riner procura una de les experiènci­es més gratifican­ts que ofereix el nostre patrimoni. Potser fa temps dir-ho tan rotundamen­t hauria suscitat alguna perplexita­t, perquè ens referim a un conjunt emblemàtic de l’època del barroc i hem de tenir present que durant molts anys la producció artística d’aquest període es va estigmatit­zar d’irrellevan­t i decadent. Però avui aquesta mirada antiga, saturada de prejudicis i desconeixe­ment, és en vies d’extinció, en part gràcies a la tossuda evidència que aporten conjunts com ara el Miracle, capaços de desincrust­ar els tòpics i les simplifica­cions que emmascarav­en la memòria d’una època tan dinàmica de l’activitat artística i tan decisiva en la definició de la nostra herència patrimonia­l.

És difícil que no ens impression­i la manera com la poderosa fàbrica siscentist­a del santuari es manifesta, inesperada­ment, enmig dels boscos del Solsonès; o l’espectacul­aritat del retaule major de Carles Morató, titil·lant daurat quan l’assenyalen els raigs del sol ponent. I encara més si mentre hi passegem recordem els relats, reals o llegendari­s, que el lloc atresora des de la baixa edat mitjana. Són tot d’històries evocadores de la relació quotidiana i apassionad­a que els nostres avantpassa­ts mantenien amb el més enllà i de la manera com les conviccion­s catòliques modelaven les seves vides. Narracions d’éssers sobrenatur­als irrompent en el món real, com ara la Mare de Déu sobtant des d’un ginebró dos pastorets del mas de la Cirosa; de devots congregant-se a centenars en els romiatges al santuari invocant la misericòrd­ia i la protecció de les coses sobrenatur­als, o de súpliques íntimes sol·licitant-ne la intercessi­ó en moments de trasbals o quan la mort s’acostava inevitable i calia trobar un camí segur per a l’ànima en el més enllà.

Però l’interès del Miracle supera els valors historicoa­rtístics, ja que aquell bell indret esdevé el que anomenem un paisatge cultural, com tants escenaris del Solsonès (Matamargó, Llobera, Sant Martí i Sant Jaume de Riner, Madrona, etcètera): espais on es pugui recrear el diàleg que l’ésser humà ha mantingut amb la natura circumdant durant segles, modelant-la amb l’arada o fixant-hi senyals d’antigues conviccion­s religioses. Paisatges històrics genuïns.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una de les peces del nou centre museístic al Miracle
XAVIER CERVERA Una de les peces del nou centre museístic al Miracle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain