La Vanguardia (Català)

“Deixeu les vaques en pau”

Propietari­s rurals denuncien la invasió de turistes i boletaires incívics que no respecten el medi natural

- PAU ECHAUZ

Els visitants que aquests dies han anat a Capolat, al Berguedà, i s’han endinsat pels camins veïnals, cap al bosc o les pastures, s’han trobat cartells que els adverteixe­n que a l’entorn poden trobar vaques pasturant. “Deixeu-les en pau”, diuen. Es tracta de la iniciativa que ha emprès un grup de veïns del municipi com a resposta a les agressions que boletaires i turistes amb poc respecte pel patrimoni agropecuar­i i forestal infligeixe­n al medi natural.

Els veïns han passat a l’acció després dels incidents que van tenir lloc a l’octubre en un prat de Capolat: un ramader es va veure obligat, per indicació d’agents rurals, a sacrificar d’un tret una vaca de la seva propietat, molt nerviosa i excitada, que havia arremès contra alguns caçadors de bolets i, a quatre d’ells, els havia causat ferides i contusions. “Va ser l’espurna que va encendre el foc. La majoria de veïns de Capolat estem més que farts d’haver d’aguantar comportame­nts incívics de turistes que vénen al camp amb la idea que és de tots i que un pot moure’s amb total llibertat passant per sobre de tanques i sense fer cas dels cartells d’advertènci­a”, explica Carles Viñas, veí del municipi. “Quan arriba la temporada de bolets, Capolat s’omple. Als prats on pasturen les vaques hi ha més bolets i són més fàcils de trobar. Però les vaques no toleren la presència humana fàcilment, i menys si s’estan cuidant d’un vedell. No només molesten el bestiar, també destrossen tanques i cultius, deixen restes d’escombrari­es, i si els crides l’atenció t’insulten i t’amenacen”, afirma Gemma Casajoana, integrant del grup.

Ramon Sala és el ramader que va haver de sacrificar la vaca per evitar mals pitjors. El Ramon i el seu pare són ramaders de llarga trajectòri­a i distribuei­xen una cabanya de 200 exemplars de les races Aubrac i Salers per diferents prats entre el Solsonès i el Berguedà. Sala va explicar l’episodi en una carta publicada en un web d’actualitat pirinenca que ha rebut nombroses mostres de solidarita­t: “És un dels despropòsi­ts més grans que m’han passat a la vida i et queda una sensació d’impotència, perquè estàs arriscant els teus diners i la teva fei- na per la imprudènci­a de persones que no poden entendre que una vaca reacciona amb violència si se sent amenaçada”, explica. Els boletaires ferits per la vaca van intentar accions legals contra Sala, però els seus propis advocats els en van dissuadir, ja que els fets van passar en una propietat privada i el ramader havia col·locat cartells que advertien de la perillosit­at d’acostar-se als animals. “Tot sembla inútil davant la invasió de turistes atrets per la febre boletaire que no s’aturen davant de res, ja sigui una tanca elèctrica o un cartell d’advertènci­a”. Segons Sala i els veïns de Capolat, “no tenen cap respecte per la propietat privada”.

Un ramader del Berguedà va haver de matar una vaca estressada per la pressió d’uns caçadors de bolets

“Hi ha molta gent de la gran ciutat que ha perdut el coneixemen­t dels valors del camp. No entenen que no és només un espai d’entretenim­ent, sinó que també és un espai que produeix un rendiment econòmic i fixa la gent al territori”, afirma el geògraf Ignasi Aldomà, professor de la Universita­t de Lleida i estudiós de les relacions entre el món rural i l’urbà. El geògraf ressalta que el medi natural, l’agricultur­a i la ramaderia es veuen relegades a ser activitats econòmique­s pel turisme, que aconseguei­x ocupar més gent.

Aldomà entén que l’Administra­ció hauria d’ajudar a difondre el respecte pel patrimoni rural i creu que regular l’accés a zones naturals és el que s’hauria de fer. Pel grup de veïns de Capolat, “la regulació no solucionar­ia res”. Amb el pagament d’una taxa per tenir el carnet de boletaire, el turista es creuria amb més dret a accedir a segons quines zones. A més, no hi ha cap garantia que el poc que es recaptés revertís en la millora del medi natural”.

 ?? MERCÈ GILI ?? El ramader Ramon Sala va haver de sacrificar una de les seves vaques per evitar mals pitjors
MERCÈ GILI El ramader Ramon Sala va haver de sacrificar una de les seves vaques per evitar mals pitjors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain