La Vanguardia (Català)

Espai, temps i transcendè­ncia

- JOAN-ANDREU ROCHA

La Bíblia explica la història d’una relació en què els protagonis­tes són dos grups humans que posteriorm­ent seran coneguts com el poble jueu i com la comunitat dels seguidors de Jesucrist o Església. Aquesta relació entre els diversos creients i el seu creador no es desenvolup­a de manera abstracta, sinó que està directamen­t lligada a la història i a uns llocs geogràfics concrets que, amb el temps, adquiriran un significat profund per als creients, que faran memòria de com,

en aquests llocs, el Déu únic va interactua­r amb aquells que els van precedir en la seva fe, i intentaran mantenir-se coherents amb les seves creences.

A diferència d’altres religions, en les tres religions monoteiste­s (judaisme, cristianis­me i islam) el temps i l’espai tenen un valor precís: és allà on té lloc tant la manifestac­ió de la relació dels creients amb el seu Déu, com el lloc en què es posarà a prova la fidelitat dels creients davant de l’adversitat. Les valls, els rius, els mars i les ciutats de la Bíblia no són només paratges anecdòtics on passen els fets bíblics. Des del relat de la creació del Gènesi, la Terra serà l’escena-

ri propi de la humanitat, i les valls passaran a ser el lloc de la prova, les muntanyes es convertira­n en els paratges de la manifestac­ió de Déu, els mars seran els llocs del dubte i de la transforma­ció, i els rius seran els espais de la purificaci­ó i la benedicció. Aquests paratges assumiran noms propis relatius no només a la seva ubicació geogràfica, sinó al seu significat sagrat.

La memòria d’aquests llocs passa a ser, a la Bíblia, la geografia sagrada que marca la geografia física i espiritual de l’Orient Mitjà, i també de molts topònims del món que, amb el pas de temps, aniran conquerint els descendent­s d’Abraham.

 ?? TURISMO DE ISRAEL ?? Terra Santa vista des d’un satèl·lit
TURISMO DE ISRAEL Terra Santa vista des d’un satèl·lit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain