La Vanguardia (Català)

El viatge de la verola

La 1 estrena ‘22 ángeles’, un telefilm sobre l’expedició que va portar la vacuna a Amèrica a inicis del segle XIX

-

La 1 estrena aquesta nit a les 22.50 hores el telefilm 22 ángeles, dirigit per Miguel Bardem, amb guió d’Alicia Luna i protagonit­zat per María Castro, Pedro Casablanc i Octavi Pujades, que narra una gran història basada en fets reals: l’expedició encapçalad­a pel doctor Francisco Javier Balmis que va portar la vacuna de la verola a les Amèriques a començamen­ts del segle XIX. Coproduïda per RTVE i Four Luck Banana, amb la participac­ió de TVG i Sunrise Pictures, està basada en la novel·la de l’escriptora Almudena de Arteaga, Ángeles custodios.

A bord del vaixell en què emprenen la travessia hi van 22 nens, els portadors de la vacuna de la verola “braç a braç”. També hi ha la directora d’un orfenat d’A Coruña, Isabel Cendal, l’encarregad­a de trobar els 22 àngels i la persona que se n’ocuparà al llarg de tota la travessia. És l’única dona en un vaixell ple de mariners, però també hi viatja l’ajudant del doctor Balmis, el doctor Salvany.

22 ángeles està protagonit­zat per Pedro Casablanc (doctor Balmis), María Castro (Isabel Cendal), Octavi Pujades (doctor Salvany), Carlos Santos, Javier Mejía, Jaime Pujol, José Sospedra, Toni Miso, Fran Nortes, José Manuel Seda, Mariana Carballal i els nens Camilo Redgrave, Tiago Rodríguez, Xoel Rupar i Nuno Vilela.

El telefilm es va rodar durant quatre setmanes a diverses localitzac­ions, amb interiors i exteriors naturals a Galícia, València i Madrid. En destaca l’enregistra­ment a Ferrol, on va estar atracat el vaixell en què els protagonis­tes van fer el viatge. A la pel·lícula, una fidel reconstruc­ció d’una fragata del segle XVIII es converteix en la María Pita, el vaixell que va salpar d’A Coruña amb l’expedició.

Al capdavant de la direcció hi ha Miguel Bardem, també responsabl­e de diferents pel·lícules per a televisió de TVE, com la premiada Prim, el asesinato de la calle del Turco o El asesinato de Carrero Blanco. La responsabl­e del guió és Alicia Luna, fundadora i directora de l’Escola de Guió de Madrid i guanyadora, entre altres guardons, d’un premi Goya al millor guió per Te doy mis ojos (2004), escrit amb Icíar Bollaín, que també va rebre el premi al millor guió europeu.

 ?? RTVE ?? El telefilm està protagonit­zat per María Castro, Octavi Pujades i Pedro Casablanc
RTVE El telefilm està protagonit­zat per María Castro, Octavi Pujades i Pedro Casablanc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain