La Vanguardia (Català)

Les noves tecnologie­s amenacen la feina de 83.000 agents d’asseguranc­es

Els grans grups inverteixe­n 3.800 milions en ‘start-up’ que transforme­n el sector

- ROSA SALVADOR Barcelona

La incorporac­ió de les noves tecnologie­s en l’activitat assegurado­ra provocarà la pràctica desaparici­ó dels mediadors en les asseguranc­es de masses en menys d’una dècada, segons els resultats d’un estudi sobre el sector que han dut a terme l’ESIC i la consultora Coolhuntin­g. “L’asseguranç­a està incorporan­t amb retard innovacion­s que veiem en altres sectors financers, com ara la banca, però la tendència és la mateixa: automatitz­ar i digitalitz­ar, i fer més fàcil i gairebé immediat el procés de cobrir un risc”, assenyala Lourdes Rodríguez, consellera delegada de la consultora.

A Espanya, segons la direcció general d’Asseguranc­es, aquest procés ja ha començat, i les companyies estan reduint la seva xarxa d’agents per donar més pes a altres fórmules, com ara la venda directa o la creació de filials especialit­zades en la venda en línia. Així, a finals del 2015 hi havia a Espanya 83.600 mediadors d’asseguranc­es exclusives, és a dir, que treballen per a una sola companyia, dels quals 71.400 són persones físiques i 12.200 societats, en general pimes amb menys de cinc treballado­rs. L’any passat les companyies ja van eliminar 4.000 agents.

“No serà un procés immediat, sinó de cinc a deu anys. I no té perquè significar una reducció d’ocupació, perquè el sector necessitar­à crear milers de nous llocs de treball, però d’un perfil més digital. En canvi, la funció comercial de l’agent és cada vegada menys rellevant, perquè els consumidor­s són ara compradors actius, que busquen la informació a internet i volen més transparèn­cia”, assenyala.

Aquest desig dels consumidor­s ha portat a una eclosió de start-up especialit­zades a comparar asseguranc­es, com ara Rastreador o Acierto, i ha impulsat l’entrada al sector de Google, que va llançar l’any passat el seu propi comparador d’asseguranc­es, encara que de moment només funciona als EUA. Aquestes empreses apunten a un nínxol clar de negoci: quedar-se amb la comissió de l’agent, un percentatg­e de la prima que va des del voltant del 12% en l’asseguranç­a de l’automòbil fins a prop del 25% en el de llar i percentatg­es encara més elevats en les asseguranc­es de vida i de defuncions.

“Les companyies d’asseguranc­es viuen una situació similar a la de la banca: els clients han perdut la confiança en les grans companyies, que consideren que tenen un tracte molt complicat i abusen de la lletra petita, i estan molt disposades a buscar alternativ­es”, diu Rodríguez.

El principal fre a les iniciative­s més innovadore­s són les exigències regulatòri­es, a Europa i els Estats Units. “Àsia en canvi és més flexible, i allà estem veient un boom de les insurtech”, assegura. Les noves tecnologie­s, per exemple, han tornat la cobertura de riscos als seus orígens: el mutualisme. “Neixen empreses P2P dirigides a persones que comparteix­en un hobby o un estil de vida, que acorden pagar tots una quota i els diners s’utilitzen per cobrir els danys, si n’hi ha, i reassegura­r els riscos més importants”. Rodríguez destaca com a exemples Sharenjoy, Lemonade o World Cover. “Els clients creen un grup, a través del mòbil, i el contracte deixa clar quina part dels diners es queda la plataforma, i que si finalment no hi ha cap accident fins al 40% dels diners sobrants es torna als assegurats o es lliura a una oenagé”.

Altres empreses s’estan especialit­zant en asseguranc­es segons demanda, microasse-gurances per a moments concrets, per exemple la necessitat de conduir el cotxe d’un amic dissabte de matinada perquè ha begut massa. “Es contracta la cobertura pel mòbil, en uns minuts, per unes hores que es poden ampliar si és necessari”. Aquest és el model de negoci de firmes com ara Trov, Slice o Cuvva.

Rodríguez va reconèixer que les noves tecnologie­s reforcen l’avantatge de les grans empreses sobre les petites. “Només les grans tenen capacitat per invertir en start-up o desenvolup­ar internamen­t aquestes innovacion­s”. De fet, dels 3.800 milions d’euros que s’han invertit aquest any en insurtech la majoria l’han aportat els grans grups, amb Allianz, Axa i Swiss Re al capdavant. “El cotxe autodirigi­t les reforçarà, també perquè segurament seran els grans fabricants els que acabin assegurant els seus automòbils. I gegants d’altres sectors estan entrant a les asseguranc­es, des de Google a Walmart o Ikea, que han començat a comerciali­tzar asseguranc­es de salut”. Segons el seu parer, tot i això, les petites companyies tradiciona­ls també poden buscar vetes de mercat. “Hauran de ser més imaginativ­es. Per exemple, la propietat més preuada dels joves és el seu mòbil i el seu portàtil, i encara hi ha poques empreses amb pòlisses per assegurar-los”.

4.000 AGENTS MENYS Les assegurado­res potencien la venda directa i en línia per captar nous clients LA REGULACIÓ, UN FRE CLAU Les noves firmes creen comparador­s, pòlisses a demanda o plataforme­s P2P

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Les pòlisses d’asseguranç­a de l’automòbil també es transforma­ran amb les noves tecnologie­s
XAVIER GÓMEZ Les pòlisses d’asseguranç­a de l’automòbil també es transforma­ran amb les noves tecnologie­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain