La Vanguardia (Català)

Els EUA guanyen pes en la inversió exterior espanyola

Llatinoamè­rica i Europa es mantenen com a principals destinacio­ns

- Europa Press MADRID

La inversió de les empreses espanyoles a l’estranger s’està diversific­ant. Llatinoamè­rica i Europa continuen sent els principals mercats, però creix el pes dels Estats Units, segons es desprèn de l’últim número de Papeles de Economía Española, editat per la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas), que estudia la posició de l’economia espanyola al mercat global. A l’informe es constata que les 20 primeres destinacio­ns han cedit terreny lleugerame­nt i han passat de concentrar el 91% del total de la inversió exterior el 2007 al 87% el 2014.

Funcas explica que durant els primers compassos de la internacio­nalització de les empreses espanyoles Llatinoamè­rica era la principal destinació de la inversió i l’àrea amb més pes en el negoci exterior. Tot i això, en els últims anys ha disminuït el pes d’aquesta regió perquè les empreses espanyoles han penetrat en altres mercats que mostraven més dificultat­s en una primera fase, com el dels Estats Units. María Elisa Álvarez, Rafael Myro i Josefa Vega, que analitzen els fluxos d’inversió d’Espanya en l’exterior, constaten que el conjunt de la UE també ha perdut pes davant l’Amèrica del Nord, sobretot en detriment de l’eurozona i a favor dels EUA. Aquesta minva de la importànci­a de la UE s’ha concentrat a Itàlia, França, Portugal i Holanda. D’altra banda, també s’han registrat canvis apreciable­s dins de la inversió localitzad­a a Llatinoamè­rica, i han millorat la posició el Brasil, Mèxic i Xile i l’ha empitjorat l’Argentina.

Espanya actualment disposa d’unes 2.700 empreses inversores a l’exterior, que controlen 8.700 filials, majoritàri­ament participad­es directamen­t (al voltant

La inversió acumulada de les empreses a l’estranger el 2015 era de 570.000 milions

del 60%), amb una dimensió mitjana de 157 empleats, localitzad­es principalm­ent en països desenvolup­ats i amb unes activitats que ofereixen altes rendibilit­ats.

Al tancament del 2015, la inversió acumulada per les empreses espanyoles a l’exterior ascendia a 570.000 milions d’euros (52% del PIB), un valor només superat pel Regne Unit i França i lleugerame­nt inferior al del capital retingut per les multinacio­nals estrangere­s ubicades a Espanya.

La publicació de Funcas explica que la crisi va alentir l’avenç de la inversió exterior, però no el va frenar. Aquesta ha mantingut una pauta ascendent, i a un ritme “gens menyspreab­le, i s’han compensat les desinversi­ons que es van veure obligades a fer moltes companyies amb les noves inversions d’altres o d’elles mateixes en altres territoris”.

Per la seva part, Fernando Gallardo i Fernando Sánchez analitzen la posició als mercats internacio­nals de les grans empreses espanyoles. Els autors centren l’estudi en 24 multinacio­nals que tenen el centre de decisió a Espanya, obtenen una part important del seu negoci (més del 40%) fora i superen els 1.000 milions de capitalitz­ació borsària. Durant la crisi, aquestes empreses van registrar un augment en la internacio­nalització ja que el 2007, de mitjana, el 50% del seu negoci procedia de l’exterior, mentre que el 2014 aquesta xifra va arribar al 64%.

Els principals riscos a què s’enfronten aquestes empreses són l’elevat nivell d’endeutamen­t, el Brexit i una crisi financera a la Xina. Si bé Funcas avisa que el problema més important per a les empreses espanyoles vindria per l’efecte contagi a Llatinoamè­rica pels vincles del comerç internacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain