La Vanguardia (Català)

Més de vuit milions d’estudiants utilitzen EDpuzzle

- B. GISPERT

La plataforma de personalit­zació de vídeos educatius EDpuzzle va sorgir fa tres anys entre les parets de l’institut Eugeni d’Ors de Badalona. El professor Quim Sabrià volia implantar un model de classe més pràctic, basat en l’estudi de la matèria a casa a través de vídeos interactiu­s, per després debatre’ls a classe. Però quan va posar fil a l’agulla, va veure que les eines que hi havia al mercat eren molt limitades. Així, va acudir als seus amics –Santi Herrero, Jordi González i Xavier Vergés, tots tres enginyers de telecomuni­cacions– per desenvolup­ar una eina que permetés editar els vídeos amb senzillesa, afegir comentaris parlats i escrits, controlar l’activitat dels alumnes i compartir el resultat amb la comunitat de professors.

Amb ambició, van presentar la iniciativa a l’accelerado­ra de start-up Imagine K12, referent en educació a Silicon Valley (recentment adquirida per la Y Combinator, accelerado­ra que va covar Airbnb i Dropbox). Imagine K12 els va acceptar i es van traslladar a Silicon Valley per llançar al mercat la plataforma. Allà van idear el model de negoci: gratuït per a alumnes i professors, i de pagament per a l’escola que contracta el servei integral.

L’agost del 2013 van començar a operar en escoles california­nes i al cap d’un any, després d’haver guanyat el premi Global Edtech Startups, van tornar a Barcelona per implantar l’equip de producte. En tres anys Herrero assegura que “una de cada quatre escoles als EUA ja utilitzen EDpuzzle” i que a Espanya “la implantaci­ó en el professora­t és del 2%”. En total, assegura que “més de vuit milions d’estudiants de 150 països ja utilitzen la plataforma”.

Herrero, que no vol revelar la facturació de la firma, explica que el negoci s’ha finançat a través de tres rondes d’inversió, en què ha captat 4 milions de dòlars gràcies a aportacion­s de fons dels Estats Units com ara Rocketship.vc, Fresco Capital i Paxion. El fundador assegura que els socis continuen mantenint la majoria de l’accionaria­t i avança que EDpuzzle, on treballen onze persones, entrarà en beneficis l’any que ve. El seu objectiu, explica, és convertir-se en un YouTube de l’educació, en què professors d’arreu del món comparteix­in els seus vídeos editats i els alumnes hi accedeixin.

La firma va néixer a Badalona, va créixer a Silicon Valley i ja ha recaptat 4 milions de dòlars de capital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain