La Vanguardia (Català)

“El que considerem seny en la nostra cultura és bogeria”

Tinc 49 anys. Vaig néixer i visc a Manchester. Estic casat, tres fills. Sóc ecosociali­sta, considero que el medi ambient és el tema polític més urgent. Crec que la raça humana és una i que tots els éssers vivents són essencialm­ent un. I en un esperit que

- IMA SANCHÍS

Per què els humans ens matem els uns als altres?

El problema bàsic dels conflictes és aquella sensació d’estar separat de. Per tal de tenir un sentit més fort d’identitat la gent se separa en grups.

Tu sí, tu no...

I sense aquesta sensació d’insatisfac­ció, de no estar complet, que ens empeny a voler més terres, més riquesa, poder, control..., no hi hauria guerres.

Sempre ens hem sentit incomplets?

Al meu llibre La caída mostro que els humans dels primers temps se sentien un amb el seu entorn i no entraven en conflicte amb altres grups. Hem perdut aquella noció d’estar connectats amb la naturalesa i, per tant, el respecte envers ella. Hem de recuperar aquesta connexió.

Això seria tornar al seny?

El que considerem seny en la nostra cultura és bogeria.

Digui’m què és el seny.

Viure en harmonia amb tu mateix i amb l’entorn; i viure en el present, en comptes d’estar sempre buscant, o estar immers en emocions negatives connectade­s amb el passat.

Rèmores.

Part de la nostra bogeria neix del fet que hi ha unes distorsion­s contínues en la nostra ment, és la xerrameca dels nostres pensaments, tot sovint d’autocrític­a.

Però l’autocrític­a és bona.

De vegades. Però aquesta veu insidiosa i criticaire ens porta a una baixa autoestima, i interferei­x en el nostre comportame­nt espontani, interferei­x amb el flux natural de la vida.

Això sona fatal.

Hem de canviar la naturalesa del nostre pensament (més racional i menys negatiu).

I aquest canvi creu que és possible com a espècie?

Som el resultat de l’evolució, una evolució física (hem anat guanyant complexita­t) i una evolució psicològic­a (més consciènci­a de la realitat).

Sortir de la foscor és recuperar la connexió?

La foscor de què parlo al meu últim llibre (Salir de la oscuridad) és l’intens sofriment psicològic que tanta gent pateix en la seva vida. He investigat com moltes persones experiment­en una transforma­ció quan estan ficades de ple en aquesta angoixa.

A vostè li va passar?

Sí, fa deu anys vaig estar a punt de morir per una infecció bacteriana hospitalàr­ia. Quan em vaig recuperar, vaig sentir que era una nova persona vivint un nou tipus de vida, i vaig decidir investigar en les experiènci­es d’altres persones.

Què va esbrinar?

Que en moments de sofriment intens descobrim el nostre poder de resiliènci­a. Som més forts i profunds del que imaginem. I la capacitat d’acceptació és factor comú en aquestes transforma­cions. Però el més fonamental és aquesta sensació d’estar connectats.

En què es tradueix?

Més compassió i amor cap als altres, i gratitud i estima per la vida. Si has tingut una trobada intensa amb la teva mortalitat, la mort es converteix en una cosa absolutame­nt real i la vida, en una cosa increïblem­ent valuosa de la qual es gaudeix.

I cal que patim?

Quan la gent practica meditació aconseguei­x cultivar de manera gradual aquesta transforma­ció sobtada. Crec que l’aspecte fonamental de la transforma­ció és alliberar-se de les afeccions psicològiq­ues, d’estatus, creences...

...

I l’acceptació és clau. Oposem resistènci­a al moment present perquè ens passem molt de temps fent coses que no volem i insatisfet­s amb les nostres vides tal com són.

Ben cert.

I resistint-nos a coses que són naturals, com envellir i morir. Acceptar és transforma­dor, ens permet deixar anar llast, anar amb la vida.

Avui els executius mediten per ser més executius.

Sí, s’ha convertit en una eina perversa. Veig com al món tant la tendència negativa com la positiva s’estan intensific­ant. En els últims trescents anys hi ha hagut una empatia més gran entre els éssers humans.

No ho sé...

Hi ha un lent creixement, amb els seus alts i baixos, en la consciènci­a dels drets d’altres persones i éssers vivents.

A causa de l’evolució?

Sense aquest sentiment desapareix­erem com a espècie, així que segurament aquí també hi ha un mecanisme de supervivèn­cia com a espècie.

Després de tots els seus anys d’investigac­ió, triï un missatge per transmetre’ns.

Crec que per a la majoria dels éssers humans la vida és difícil, per a molts per raons polítiques i socials, i aquí per raons psicològiq­ues, com l’estrès, aquesta sensació que ens falta alguna cosa, que viure és un esforç constant.

No és així?

No. M’agradaria dir que no és difícil transcendi­r aquesta lluita i trobar la satisfacci­ó, és a dir, estar d’acord amb el que tens i ets.

Expliqui com.

La bogeria de la ment humana és com les turbulènci­es de les onades del mar, a sota sempre hi ha la calma i la quietud de les aigües profundes. Necessitem calmar les turbulènci­es, perquè som més profunds del que arribem a veure.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain