La Vanguardia (Català)

Miquel Roca Junyent

De veritat!

-

El cas de la Nadia ens ha commogut a tots. Ara –una vegada més– la societat vol avançar-se a la justícia, imposant a aquesta el qui i el com ho ha de fer. Es demana l’exemplarit­at que no s’ha tingut present en la fabricació del cas. Perquè, això és evident, és un cas fabricat amb moltes complicita­ts i responsabi­litats. Com s’ha arribat a la situació actual? Ningú vol esbrinar-ho; tothom es conforma amb seguir la desventura present d’una pobra criatura.

Però, un dia, tot això va començar oferint pantalla a uns pares desaprensi­us sense que ningú fes la més mínima comprovaci­ó sobre la veracitat de la seva història. Aquesta –la història– omplia la pantalla, podia agradar, remoure sensibleri­es i... vendre publicitat. Ningú es va preocupar d’esbrinar res ni de contrastar els fets; el relat servia i, amb això, ja n’hi havia prou.

Tenim, afortunada­ment, una molt bona sanitat pública. Però això no ven; el que venia era donar per fet que la sanitat privada estrangera, cara i allunyada, podria resoldre amb diners el que la sanitat del país no es veia capaç de resoldre. No se sabia ni es va demanar si això era així o no; no calia.

El que venia era presentar un cas en el

No és bo que sigui tan fàcil enganyar, ni que una nena en sigui la víctima; Nadia, ho sentim

qual tots podríem ajudar a salvar la vida d’una criatura, sense saber què hi deia la sanitat del país.

Molta gent va fer cas de la invitació a la pietat. Anava bé, era satisfacto­ri convertir la pena en solidarita­t. La pantalla ens donava una oportunita­t que no era digne rebutjar. Seguíem sense saber, ni conèixer, ni reflexiona­r. Com si estiguéssi­m en un altre món, no volíem creure en la nostra sanitat. No ens estranyava que no hi tingués res a dir. La pena era molt superior a la irracional­itat de la situació.

Ens ho van dir i ho vam creure. I prou. Moltes coses han fallat, per part de moltes persones.

Ara, serà la justícia la que dirà i seria bo que, en aquest cas, se la deixés actuar sense satisfer les exigències d’una pantalla que, a l’inici de tot plegat, va oblidar massa coses.

No és bo que sigui tan fàcil enganyar. Ni és bo que una nena en sigui la víctima. De veritat, Nadia, ho sentim. De veritat!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain