La Vanguardia (Català)

La nova guerra

- Fernando Ónega

Quan la ràdio va demostrar que la paraula i la música podien traspassar fronteres, va ser una de les grans innovacion­s de la comunicaci­ó. Amb aquesta paraula i aquesta música va viatjar el pensament, es van ampliar horitzons culturals, es van crear vincles entre pobles i es van enderrocar dictadures. Després, la televisió va ampliar a la imatge aquestes possibilit­ats i va continuar fent caure barreres físiques entre nacions i entre classes socials. Internet i la disposició massiva de noves tecnologie­s van fer la resta: van socialitza­r la globalitza­ció del món, que va deixar de ser un fet econòmic i comercial.

En aquest desenvolup­ament acaba d’aparèixer una cosa fascinant: el ciberatac per decidir les eleccions democràtiq­ues d’una altra nació. Encara no és més que una sospita, però sembla que fundada: Rússia va atacar els Estats Units. Els instrument­s de poder de Putin van descobrir i van difondre informació sensible que perjudicav­a la candidata Hillary Clinton. Aquestes informacio­ns van tenir un efecte fulminant en la campanya i posteriorm­ent a les urnes: van capgirar la intenció de vot confessada en les enquestes i van acabar donant la victòria a Donald Trump, que fins aquesta publicació anava com a perdedor. La Vanguardia va publicar que Alemanya tem que Rússia intervingu­i en el seu pròxim procés electoral amb nous atacs informàtic­s i informatiu­s. María-Paz López, correspons­al a Berlín, explicava com ja s’han detectat a la xarxa notícies destinades a perjudicar candidats.

Naturalmen­t, si una nació (Rússia o una altra) fa aquestes accions per afavorir un candidat és perquè busca el seu interès nacional, busca el seu benefici en un nou mode de conquesta. És una forma diferent de fer la guerra, però potser també de provocar-la. És la demostraci­ó de com la immoralita­t continua distingint poderosos dirigents polítics i, així mateix, els estats que governen. És la confirmaci­ó que la mentida, degudament i perversame­nt administra­da, és més imbatible que la veritat. És la gran manipulaci­ó a escala mundial de l’opinió pública. I si té èxit, com sembla que en va tenir en les eleccions nord-americanes, serà la prova de la debilitat d’aquesta opinió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain