La Vanguardia (Català)

Puigdemont i Colau fan costat a Forcadell davant el TSJC

La presidenta del Parlament declara avui al tribunal per presumpta desobedièn­cia

- JOSEP GISBERT

La vigília d’anar a declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per presumpta desobedièn­cia al Constituci­onal, Carme Forcadell va rebre el suport del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d’altres. Forcadell declara per haver permès el debat al Parlament de les conclusion­s de la comissió del Procés Constituen­t quan el TC havia avisat que no es fessin passos cap a la “desconnexi­ó”.

EXHIBICIÓ DE FORÇA Tot el bloc sobiranist­a es mobilitza per fer costat a la presidenta del Parlament

LA DECISIÓ DEL TC

“Davant el populisme constituci­onal de l’Estat responem amb democràcia”

NO A LA DESOBEDIÈN­CIA

“L’estratègia de la CUP no és la nostra: nosaltres volem fer les coses bé”

Carles Puigdemont encapçalar­à avui el suport que el bloc sobiranist­a brindarà a Carme Forcadell amb motiu de la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusada de desobedièn­cia i prevaricac­ió per haver permès el debat al ple del Parlament de les conclusion­s de la comissió d’Estudi del Procés Constituen­t. El president de la Generalita­t –acompanyat del vicepresid­ent Oriol Junqueras i dels consellers Neus Munté, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Meritxell Ruiz, Antoni Comín, Josep Rull, Santi Vila, Dolors Bassa i Meritxell Serret– es traslladar­à a primera hora del matí al palau del parc de la Ciutadella per reunir-se amb la presidenta del Parlament i expressar-li el seu “suport absolut” abans que es produeixi la declaració al Palau de Justícia de Barcelona, prevista a les 9.30 hores.

“Tots som conscients que el judici no és a una persona, sinó a una institució que representa la voluntat del poble de Catalunya”, va assegurar ahir Carles Puigdemont en el transcurs d’una compareixe­nça a la galeria gòtica del Palau de la Generalita­t, després de la reunió de gairebé una hora i mitja que va mantenir amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol, i que va servir per certificar la recuperaci­ó de la “bona sintonia” en les relacions institucio­nals amb Catalunya. “Expresso no només lleialtat i solidarita­t, sinó també complicita­t”, amb Carme Forcadell, va subratllar el president de la Generalita­t, que en la crítica a l’escenari de judicialit­zació que està patint l’activitat política de Catalunya va rebre un cop de mà de la seva homòloga de les Balears, que no va dubtar a instar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a afrontar la situació amb “política i diàleg”.

Els actes de suport a la presidenta del Parlament van començar, de fet, ahir al vespre, amb concentrac­ions davant els ajuntament­s. I continuara­n avui amb una comitiva de membres del Govern, expresiden­ts del Parlament, alcaldes i regidors, màxims dirigents dels partits independen­tistes, representa­nts dels comuns i dirigents d’entitats sobiranist­es que l’acompanyar­an des del parc de la Ciutadella fins al Palau de Justícia, seu del TSJC. Es tractarà d’una comitiva en què no serà, tot i això, Carles Puigdemont, que farà ostensible el seu suport inequívoc a la segona autoritat de Catalunya a la reunió que mantindrà amb Carme Forcadell al Parlament, però evitarà fer-ho davant el TSJC per no donar peu a segons quines interpreta­cions. La intenció, de tota manera, és que el suport a la presidenta del Parlament es converteix­i en una nova exhibició de força del sobiranism­e –s’espera, a més a més, una àmplia mobilitzac­ió ciutadana–, a l’estil de la que va acompanyar la declaració d’Artur Mas pel 9-N quan era president de la Generalita­t.

La nova mobilitzac­ió es farà després de la decisió del Tribunal Constituci­onal de suspendre la resolució aprovada pel Parlament a l’últim debat de política general que estableix la celebració del referèndum d’independèn­cia com a màxim a la segona meitat del setembre del 2017. Va ser una suspensió a què el president de la Generalita­t va reaccionar mantenint intacte el compromís de tirar endavant el full de ruta del procés sobiranist­a, davant una decisió que, a parer seu, “tornava a confirmar que hi ha un determinat populisme constituci­onal a què recorre l’Estat i que consisteix a dir que els catalans no tenim dret a votar, i que si votem no val, que no tenim dret a debatre, i ara potser ens diuen que no tenim dret a reunirnos”. “D’això se’n diu populisme, i nosaltres davant això responem amb democràcia”, va reblar.

La conseqüènc­ia d’aquest plantejame­nt és que “el full de ruta es manté” i que la cimera de partits i entitats sobiranist­es per començar a preparar el referèndum convocada per Carles Puigdemont per al dia 23 se celebrarà amb tota normalitat la data prevista. “És una cosa que està en la base dels sistemes democràtic­s”, perquè “els catalans tenim dret a votar, a debatre i a reunirnos, i, per tant, votarem, debatrem i ens reunirem”, va reafirmar el president de la Generalitr­at. Els preparatiu­s d’aquesta cimera, mentrestan­t, continuen avançant. Des de la presidènci­a de la Generalita­t s’està avisant oficialmen­t aquests dies els assistents, entre els quals ja està confirmada una presència destacada, la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que tot just saber-se ha rebut les crítiques del seu soci de govern, Jaume Collboni, del PSC, amb l’argument que “el govern de Barcelona és plural i d’esquerres, no independen­tista”. Serà una reunió que es durà a terme a la tarda per facilitar precisamen­t les assistènci­es –al matí hi ha ple de l’Ajuntament de Barcelona i és probable que també es prolongui l’últim ple del Parlament de l’any– i que tindrà un ordre del dia, encara no confeccion­at formalment, dedicat exclusivam­ent a la celebració del referèndum.

Carles Puigdemont va aprofitar, d’altra banda, per referir-se a la polèmica desencaden­ada per la CUP per l’actuació dels Mossos d’Esquadra i per ratificar el missatge que el Govern no secunda l’“estratègia de desobedièn­cia”. “Saben perfectame­nt que l’estratègia de la desobedièn­cia no és la nostra, no la compartim; saben les conseqüènc­ies que té la desobedièn­cia, i cadascú és responsabl­e de la seva actitud. Nosaltres respectem la seva, i ells també han de respectar la nostra”, va advertir el president de la Generalita­t, que va recordar que “la CUP no està al Govern” i que “el Govern no aplica el programa de la CUP, sinó el de Junts pel Sí”, que consisteix a “obeir el poble de Catalunya” i que vol dir “fer les coses bé”. “I no ens apartarem d’aquesta manera d’actuar”, va recalcar.

 ??  ?? Carme Forcadell
Carme Forcadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain