La Vanguardia (Català)

L’acusació a Forcadell posa traves a l’‘operació diàleg’

La presidenta del Parlament defensa davant el jutge que va actuar legalment Independen­tistes i comuns fan costat a la declarant

- LA CRÒNICA Josep Gisbert Barcelona

Múscul i unitat. El sobiranism­e va tornar a sortir ahir al carrer i a exhibir la seva capacitat de mobilitzac­ió, aquesta vegada en suport de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb motiu de la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusada de desobedièn­cia i prevaricac­ió per haver permès el debat en el ple de les conclusion­s de la comissió d’Estudi del Procés Constituen­t. Un suport que va permetre no només fer pinya al voltant de la segona autoritat de Catalunya, sinó també recuperar, encara que sigui transitòri­ament, la cohesió del bloc independen­tista que aquests dies havia quedat sensibleme­nt tocada arran de l’enèsim xoc entre Junts pel Sí i la CUP pel que fa als Mossos d’Esquadra, i sumar a la reivindica- ció, amb una demanda de democràcia que va més enllà de la idea d’independèn­cia, els comuns. Perquè la causa contra la presidenta del Parlament és, sens dubte, la que millor exemplific­a la dificultat per donar crèdit a la suposada aposta del Govern espanyol pel diàleg.

Acompanyad­a de membres del Govern –encapçalat­s pel president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i el vicepresid­ent Oriol Junqueras–, centenars d’alcaldes amb les vares de comandamen­t alçades, diputats de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot, expresiden­ts del Parlament, els màxims dirigents del PDECat i ERC, imputats pel 9-N com Artur Mas, Francesc Homs i Irene Rigau i representa­nts de les entitats sobiranist­es –Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Associació de Municipis per a la Independèn­cia i Associació Catalana de Municipis– , Carme Forcadell va rebre un bany de masses a l’entrada i a la sortida del Palau de Justícia de Barcelona, davant les 3.000 persones que, segons el càlcul de la Guàrdia Urbana, s’hi havien concentrat. La xifra era, en teoria, inferior a quan, en el mateix escenari, el 15 d’octubre del 2015 Artur Mas va declarar pel 9-N –la Guàrdia Urbana va informar de 6.000 persones–, tot i que la sensació de la majoria dels assistents, en bona part repetidors, no era aquesta, sinó exactament la contrària.

Fos com fos, la posada en escena va seguir els mateixos paràmetres que aleshores. Els càrrecs públics es van concentrar al Parlament i des d’allà van acompanyar en comitiva la segona autoritat de Catalunya fins al Palau de Justica, a peu a través del parc de la Ciutadella, on Carles Puigdemont va aprofitar per acomiadar-se a fi d’evitar que la imatge del president de la Generalita­t davant del TSJC pogués donar lloc a segons quines interpreta­cions. A l’entrada, Carme Forcadell va pujar l’escalinata en solitari i va saludar amb els braços alçats. A la sortida, va repetir la salutació i, visiblemen­t emocionada i després d’una llarga abraçada amb Artur Mas, es va barrejar amb el públic que l’estava esperant. En tots dos casos va ser rebuda amb proclames a favor de la independèn­cia i en contra de la justícia espanyola i amb el lema que presidia tota la mobilitzac­ió: “Això va de democràcia”. La declaració amb prou feines havia durat mitja hora, perquè només va contestar les vint-i-cinc preguntes del seu advocat. I la tornada al Parlament, una altra vegada a peu, va ser una constant d’encaixades de la comitiva que ara era sobretot de ciutadans.

Després va arribar el torn de la valoració política, amb una declaració des de la solemnitat del despatx d’audiències en què la presidenta del Parlament, més enllà de defensar la seva actuació com havia fet davant el TSJC, va dedicar una dura càrrega de profundita­t als poders de l’Estat. “El que està en joc és la democràcia, el que ha passat avui és inconcebib­le en un Estat democràtic i no hauria d’haver passat mai”, va lamentar, i va acusar “el poder legislatiu d’utilitzar el poder judicial per impedir que el Parlament debati”. Tot plegat amb l’ombra d’una possible inhabilita­ció present a la qual, malgrat tot, es resisteix a donar crèdit, perquè “seria un atac tan greu a la democràcia que és inconcebib­le, perquè els presidents dels parlaments els posen els diputats”, no els tribunals, va venir a dir. És una idea que va repetir fins i tot el mateix Carles Puigdemont, que va advertir que, en cas d’inhabilita­ció, Carme Forcadell “és evident que continuarà sent la presidenta que ha elegit el poble de Catalunya”.

Junts pel Sí i la CUP recuperen la unitat després del xoc respecte als Mossos

Aquestes mostres de suport que van ser compartide­s per tot el bloc sobiranist­a. Per un Oriol Junqueras que assegura que el sobiranism­e “no flaquejarà” davant els “pals a les rodes” de l’Estat. Per un Artur Mas que veu “absolutame­nt escandalós” que s’arxivi la causa contra Jorge Fernández Díaz per “conspiraci­ó contra gent perquè tenen idees” mentre s’imputa la presidenta del Parlament “per haver deixat parlar i votar”. Per una Ada Colau que va justificar l’absència a la mobilitzac­ió d’ahir adduint una “agenda complicada”, però que va reafirmar el seu suport a Carme Forcadell i el seu rebuig de la judicialit­zació de la política. I fins i tot, des de la distància, per un Iñigo Urkullu que, sense citar ningú, va alertar que “no es poden utilitzar els tribunals com a instrument de negació o anul·lació del diàleg polític”.

Al contrari dels detractors del procés sobiranist­a, en especial el PP –“no s’investiga ni es persegueix ningú perquè defensi unes idees, sinó per desobedièn­cia a un tribunal”, va respondre l’exdiputat i ara delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo– i C’s, que veuria “saludable” un canvi en la presidènci­a del Parlament, mentre el PSC s’esforçava per situar-se en un punt intermedi allunyat tant de la judicialit­zació com de la desobedièn­cia. Posicions oposades, en definitiva, que mantenen el conflicte en plena efervescèn­cia i dificulten tot intent de diàleg.

Millo sosté que “no es persegueix ningú perquè defensi idees, sinó per desobedièn­cia”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La comitiva de representa­nts d’institucio­ns, partits i entitats davant el TSJC amb el lema de la mobilitzac­ió mentre entonaven Els segadors
ANA JIMÉNEZ La comitiva de representa­nts d’institucio­ns, partits i entitats davant el TSJC amb el lema de la mobilitzac­ió mentre entonaven Els segadors
 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? A les portes del tribunal. Carme Forcadell saludant els manifestan­ts –3.000 segons la Guàrdia Urbana– que la van acompanyar a les portes del TSJC, dels quals 500 eren alcaldes i altres càrrecs, que van desplegar el lema “Això va de democràcia”
ANA JIMÉNEZ A les portes del tribunal. Carme Forcadell saludant els manifestan­ts –3.000 segons la Guàrdia Urbana– que la van acompanyar a les portes del TSJC, dels quals 500 eren alcaldes i altres càrrecs, que van desplegar el lema “Això va de democràcia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain