La Vanguardia (Català)

David Cirici ESCRIPTOR

Premi a David Cirici per una novel·la sobre la pèrdua

- Josep Massot Barcelona

David Cirici va guanyar ahir el premi Sant Jordi de novel·la, per El setè àngel, dotat amb 60.000 euros i lliurat la Nit de Santa Llúcia, la tradiciona­l gala de les lletres catalanes, celebrada enguany a l’Hospitalet de Llobregat.

L’Ernest és un publicista d’èxit, hedonista, que, amb 40 anys complerts, sent que ha arribat al cim de la seva carrera. Va a Grècia per navegar per les illes de l’Egeu amb la Sophie, francesa, molt guapa, i els fills dels matrimonis anteriors de la parella: en Max, el d’ella; en Marc, el seu, de set anys. Les vacances deixen de ser idíl·liques cap al tard, quan el mar canvia, s’enfurisma, el veler topa amb les restes d’un naufragi i en Marc cau a l’aigua.

Aquest és l’inici de la novel·la guanyadora del premi Sant Jordi,

El setè àngel (Proa), escrita per David Cirici, que després es bifurca: les indagacion­s del pare per trobar el seu fill, al qui dóna per mort, i les aventures del fill, rescatat del mar per una embarcació de refugiats sirians. I al cor de la novel·la, la crisi personal que la desaparici­ó del fill provoca en el publicista, acostumat a una vida fàcil. David Cirici, fill d’Alexandre Cirici Pellicer, coneix bé el món de la publicitat.

Aquests premis, convocats per Òmnium, es van lliurar al poliesport­iu de l’Hospitalet de Llobregat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser la gran protagonis­ta a l’inici de l’acte, després d’haver acudit a declarar al matí per haver permès que la cambra catalana debatés sobre la independèn­cia.

La poesia catalana viu un boom d’autors i editorials que ha revitalitz­at una literatura que semblava destinada sucumbir en la invisibili­tat dels cercles minoritari­s. Maria Cabrera (Girona, 1983) ha guanyat el Carles Riba amb La ciutat

cansada. Un dels seus poemes, encapçalat­s amb una citació de Sylvia Plath i una altra de Miquel Bauçà, es titula Disposició natural: “El vent inclina els arbres / com la set les persones. / Els marbres de les barres / dels bars de Barcelona / suporten aquest pes: / el pes de les persones / inclinades per l’ànsia, / el pes de tot el vent / que fora de les cases / fa xerricar xarneres, / pentina les acàcies / i a sota de les rambles / per dins les claveguere­s / inquieta i mou les rates”. El llibre es publicarà a Óssa Menor, de Proa.

Jenn Díaz va néixer el 1988 i ja té cinc obres publicades. L’any passat Izaskun Arretxe la va animar a estrenar-se en català, amb Mare i

filla, fent créixer el nombre d’autors bilingües, i ara ha guanyat el Mercè Rodoreda amb Vida familiar: setze contes que, pel que diu l’autora, tenen un aire Carson McCullers. “Per la meva escriptu- ra en català va ser fonamental llegir Mercè Rodoreda, i ella va significar el mateix que Carmen Martín Gaite i Ana María Matute van ser per als meus llibres en castellà”.

Vida familiar (Proa) és un títol que li ha posat l’editorial i que ella accepta amb gust. “Als llibres anteriors parlava sobre la meva besàvia, la meva àvia o la meva mare, i aquest és el primer en què parlo de la meva realitat més immediata, és el meu llibre més personal”, diu la jove autora.

Martín Piñol, guanyador del premi de novel·la juvenil amb Sentinels (La Galera), no necessita pa-

drins. El seu humor i vitalitat són la seva millor targeta de presentaci­ó. “Sapigueu –va dir als periodiste­s– que els que diuen que no poden escriure perquè tenen nens petits, és un excusa per no escriure. El que no tenen són obres al cap”. Piñol diu que ja ha assumit que els crítics menystingu­in la literatura juvenil. “Jo era un nen gras i estic acostumat des de petit que no em facin cas”. I va fer riure tothom quan va demanar, sisplau, que escriguess­in bé el seu nom i que no el confongues­sin amb Sánchez Piñol. “Una vegada en un Sant Jordi vaig firmar diversos exemplars de

Victus”. La cua del veritable autor de l’obra era tan llarga que alguns que tenien pressa van veure en un solitari Martín Piñol la solució més ràpida per aconseguir un llibre firmat. “Sentinels –va dir– és una Operación Triunfo de superheroi­s” contada a ritme endimoniat entre el còmic, el reality iel talent show.

Oriol Canosa va guanyar el premi de novel·la infantil amb L’illa de

Paidonèsia (La Galera), la utopia d’un país creat per un nen en una illa del Carib. Enderrock, que compleix 25 anys, va guanyar el premi Òmnium de Comunicaci­ó.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Els premiats. Oriol Canosa, David Cirici, Maria Cabrera i Jenn Díaz (a la primera fila). Darrere seu, Mary Ann Newman, Martín Piñol i els tres responsabl­esde la revista Enderrock a la seu d’Òmnium Cultural
XAVIER GÓMEZ Els premiats. Oriol Canosa, David Cirici, Maria Cabrera i Jenn Díaz (a la primera fila). Darrere seu, Mary Ann Newman, Martín Piñol i els tres responsabl­esde la revista Enderrock a la seu d’Òmnium Cultural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain