La Vanguardia (Català)

Un terrorista precoç

El menor, de 12 anys, va col·locar un artefacte inflamable casolà

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les autoritats alemanyes han detingut un nen de 12 anys d’origen iraquià, acusat d’haver deixat una bomba en un mercat nadalenc, un artefacte casolà que afortunada­ment no ha esclatat, però que ha sorprès a tothom per la joventut de l’enèsim gihadista.

La Fiscalia Federal d’Alemanya investiga el cas d’un nen germanoira­quià de 12 anys, sospitós d’haver col·locat un artefacte inflamable d’elaboració casolana a Ludwigshaf­en am Rhein, a l’oest del país, primer en un mercat ambulant nadalenc i després a prop de l’Ajuntament. En cap dels dos intents, l’artefacte no va explotar ni va es va encendre. Segons va avançar el setmanari Focus citant fonts judicials, el nen, “fortament radicalitz­at”, hauria estat influït o incitat per “un membre desconegut de l’Estat Islàmic”. El menor sospitós, nascut en aquesta mateixa ciutat, es troba ara en mans dels serveis socials, amb el vistiplau dels seus pares.

Ahir Stefan Biehl, portaveu de la Fiscalia Federal, es va limitar a confirmar l’inici de les indagacion­s “després de la descoberta d’una bomba amb claus a Ludwigshaf­en”. Que porti el cas la Fiscalia Federal, amb seu a Karlsruhe, indica la rellevànci­a que s’atorga a aquest cas de precoç radicalitz­ació islamista. El presumpte delicte que s’investiga és el de preparació d’atac violent i greu contra la seguretat de l’Estat, però la investigac­ió de la Fiscalia Federal no és “contra el menor”, que no té encara edat de responsabi­litat penal. Tot i això, un portaveu del Ministeri de Justícia va precisar que, encara que una persona no tingui l’edat de responsabi­litat penal, això no implica que no hi hagi culpabilit­at ni sanció possible.

La investigac­ió es va iniciar a la Fiscalia de Frankentha­l, que va confirmar ahir com el nen havia intentat sense èxit fer explotar el mateix artefacte en dues ocasions a Ludwigshaf­en. Primer ho va intentar el dissabte 26 de novembre en un mercat nadalenc (aquell primer cap de setmana d’advent s’inaugura a gairebé tot Alemanya la temporada de mercats ambulants nadalencs i hi sol haver molta afluència de públic al carrer), i després, el dilluns 5 de desembre, a la plaça de l’Ajuntament.

Es tractava d’un flascó de vidre ple de claus, pols i material pirotècnic. “Se’n va prendre una mostra i es va comprovar que era inflamable; però definir-ho com a bomba és exagerat”, va dir a Afp el fiscal de Frankentha­l, Hubert Ströber. Amb tot, els investigad­ors analitzen com podia haver reaccionat aquesta barreja d’ingredient­s. Com que l’artefacte no es va encendre al mercat, el nen va ficar el flascó en una motxilla i la va deixar el 5 de desembre en uns arbustos pròxims a un centre comercial de la plaça de l’Ajuntament. Però un vianant va veure una cosa rara i va alertar la policia.

“El nen es troba en un lloc segur i no representa cap perill públic”, va assegurar ahir a la tarda en roda de premsa l’alcaldessa de Ludwigshaf­en, Eva Lohse. Segons la revista Focus, l’estiu passat el nen fins i tot havia acariciat la idea de viatjar a Síria per unir-se a l’EI. Ahir, en una roda de premsa rutinària, Steffen Seibert, portaveu de la cancellera Angela Merkel, va dir que la suposada implicació d’un nen de 12 anys en un intent d’atemptat “naturalmen­t és una notícia que alarma qualsevol”, i va apostar per deixar avançar la investigac­ió.

La radicalitz­ació islamista de menors preocupa molt les autoritats alemanyes. El 18 de juliol passat, un sol·licitant d’asil de 17 anys –suposadame­nt afganès però que potser era pakistanès– va atacar amb una destral i un ganivet cinc persones en un tren que es dirigia a Würzburg (Baviera). Va morir per trets de la policia quan fugia, i l’EI va reivindica­r l’atac. I abans, el 26 de febrer, una adolescent germano marroquina de 15 anys va ferir amb ganivetade­s al coll un policia a l’estació de Hannover.

El menor, radicalitz­at islamista, va intentar actuar en un mercat nadalenc i en una plaça de Ludwigshaf­en

 ?? UWE ANSPACH / EFE ?? Un mercat ambulant nadalenc de Ludwigshaf­en, ahir abans d’obrir
UWE ANSPACH / EFE Un mercat ambulant nadalenc de Ludwigshaf­en, ahir abans d’obrir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain