La Vanguardia (Català)

Matar l’assassí

A ‘Operación Anthropoid’ Sean Ellis rescata de l’oblit els fets entorn de l’atemptat contra ‘el Carnisser de Praga’

- FERNANDO GARCÍA

El director Sean Ellis rescata a Operació Anthropoid l’assassinat el 1942 del dirigent nazi Reinhard Heydrich, conegut com el Carnisser de Praga, una acció de la resistènci­a txeca que va provocar una revenja despietada per part alemanya.

Fa 15 anys el cineasta britànic Sean Ellis va veure un documental sobre una història que desconeixi­a: el planejamen­t i l’execució de l’atemptat que la primavera del 1942 va posar fi a la vida de Reinhard Heydrich, tercer en la cadena de comandamen­t dels nazis, després del Führer i Himler, i més conegut com el Botxí i el Carnisser de Praga per la seva brutalitat assassina durant la seva etapa com a prefecte de la Txecoslovà­quia ocupada. Va ser l’Operación Anthropoid, com es titula el film que Ellis acaba d’estrenar a Espanya: una repassada de comptes amb la història que ve a subratllar el sacrifici una mica oblidat de la resistènci­a txeca després de l’ocupació del país pels nazis en virtut del lamentable acord d’anglesos i francesos amb els alemanys.

La pel·lícula destaca naturalmen­t la feina dels dos soldats que van encapçalar la missió després de rebre entrenamen­t especial dels britànics i tornar a la seva terra, després d’un temps a l’exili, llançats en paracaigud­es. Són Jozef Gabcik (Cillian Murphy) i Jan Kubis (Jamie Dornan), que amb l’ajuda dels que mantenen la fràgil resistènci­a interna materialit­zen el pla amb penes i treballs.

L’atemptat, rodat en dos dies amb una lloable fidelitat als fets, marca un abans i un després dels esdevenime­nts que a la pel·lícula es tradueix en un canvi de ritme espectacul­ar; un gir una mica controvert­it entre una crítica per si mateixa molt dividida respecte a aquest film. El salt és deliberat, segons explica Ellis a La Vanguardia: “Volia començar amb una progressió lenta abans del moment del desenllaç”, diu en al·lusió al que, de fet, ocupa tota una segona meitat frenètica amb alta concentrac­ió de drama, immolació i mort.

Mentre els soldats preparen el combat final, la depuració prèvia dels còmplices que han acollit els executors del magnicidi s’acaba amb una traïció i amb un acte heroic que Ellis tenia fixat a la retina des d’aquell documental del 2001: és la tragèdia protagonit­zada pel personatge real de Marie Moravcová (Alena Mihulová), senyora que refugia els milicians i refusa delatar-los malgrat l’alt preu que pagarà per haver-ho fet. “Està disposada a posar el seu país per sobre de la seva família. Què cal tenir per fer això?”.

El també director de Broken confirma la seva voluntat que Operación Anthropoid contribuei­xi a la reparació del relatiu oblit en què la resistènci­a txeca va quedar amb el temps. En part pel fet que els nazis ocupessin el territori pràcticame­nt en desfilada militar; en part per la manera com els fets aviat van quedar eclipsats per la invasió de Polònia, detonant de la guerra, i en part pel protagonis­me desproporc­ionat que, a parer d’Ellis, va adquirir la resistènci­a francesa.

“No m’agrada trencar la bombolla francesa, però, tot i que a ells els encanta romantitza­r amb la idea que van resistir, la veritat és que es van rendir bastant ràpid”, afirma el cineasta.

I entre rialles explica com el tema sempre surt a les converses amb la seva família política, que resulta que és francesa. “Als meus sogres els prenc el pèl constantme­nt. Quan per Nadal anem a casa seva, a França, sempre els dic: ‘Si no fos pels anglesos, ara mateix tots parlaríeu alemany”.

La veritat és que a Ellis el que va passar a Txecoslovà­quia li feia “pena”, ja que pocs recorden que el país va ser “la víctima del primer acte de guerra” dels nazis com a conseqüènc­ia d’un “regal” de les principals potències europees a Hitler.

El cas ja havia estat explicat per Fritz Lang a Els botxins també moren (1943). El llistó va quedar molt alt. Però aquests dos films no es poden comparar. A favor d’Ellis –al marge de l’opinió de cadascú– es pot assenyalar el rigor històric, ara més ben documentat que quan Lang va fer la seva pel·lícula.

I els 45 minuts finals, vertiginos­os.

Ellis creu que la resistènci­a francesa va robar protagonis­me i va contribuir a l’oblit de la txeca

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Sean Ellis va presentar la seva pel·lícula a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Sean Ellis va presentar la seva pel·lícula a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain