La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’obligació del Govern espanyol d’abonar una caríssima compensaci­ó pel túnel del Pertús, i el rècord de beneficis de Fira de Barcelona el 2016.

BONES notícies a la Fira de Barcelona: l’any que ara s’acosta al final ha estat el millor de la seva història. A finals del 2016, la Fira tindrà una facturació de 165 milions d’euros (un 16,4% més que l’any passat), i uns beneficis rècord situats en els 20 milions (un 50,4% més que en l’exercici anterior). Les expectativ­es per al 2017 són també bones. Dit en altres paraules, la Fira s’està confirmant, ara amb xifres inèdites, com un dels grans motors econòmics de Barcelona.

Tan important com obtenir un bon resultat és saberne les causes. Aquesta és la millor manera per continuar avançant en el futur o, arribat el cas, per corregir el rumb. Els gestors de la Fira coneixen bé aquestes causes. A parer seu, la Fira progressa de manera satisfactò­ria per tres causes principals. La primera és el bon comportame­nt dels salons propis. La segona, l’èxit dels salons que, procedents d’altres països i amb d’altres promotors, es desenvolup­en a la nostra ciutat. I la tercera, per últim, l’exportació de salons que, havent estat concebuts aquí, es munten ara en altres ciutats del món. Val a dir que a aquestes tres causes específiqu­es caldria afegir-n’hi una quarta de més genèrica: l’aposta, en termes generals, per la innovació en els àmbits tecnològic i industrial.

A més de la seva tradició al sector firal, Barcelona disposa d’un actiu molt valuós: la condició geogràfica i climàtica, que la fa particular­ment atractiva per a profession­als d’arreu del món. Però és obvi que, si bé d’altres ciutats mediterràn­ies podrien competir amb Barcelona en aquest terreny, no totes podrien fer-ho en altres qüestions relacionad­es amb el know how firal, ni tampoc moltes d’elles en el desig de progrés constant. Perquè fructifiqu­i, aquest últim desig ha d’apuntar en la direcció correcta.

I aquesta direcció correcta és, molt probableme­nt, aquella cap a la qual apunta en els darrers temps Barcelona: consolidac­ió dels salons propis, bones condicions per als organitzad­ors de salons forans que s’inclinen per la nostra ciutat, exportació de salons de provada efectivita­t entre nosaltres i, per damunt de tot això, una clara aposta per la innovació, per la superació constant i l’obertura de nous camins.

La Fira de Barcelona juga un paper clau en una economia progressiv­ament diversific­ada, on guanya importànci­a dia rere dia el sector de serveis. I ho fa, a més, apostant pel canvi, atenent a sectors nous, d’enorme puixança, que redefineix­en contínuame­nt la nostra quotidiani­tat. Aquest és el camí que recorre la Fira. I en aquest camí ha de seguir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain