La Vanguardia (Català)

Trump tria com a ambaixador a Israel un radical que beneeix els assentamen­ts

L’advocat David Friedman s’oposa a la solució dels dos estats

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El nomenat, que ha defensat Trump en les seves fallides, vol traslladar l’ambaixada a Jerusalem

Segons com es miri, i atesa la seva inclinació pel reality show i pel col·lega Vladímir Putin, Donald Trump és en ocasions com el bomber torero, una paròdia del que s’espera d’un president dels Estats Units.

Altres vegades exerceix, tot i això, com un autèntic piròman. En unes declaracio­ns a The New

York Times després del 8-N, va assegurar que un dels seus somnis era aconseguir l’èxit on tots van fracassar. És a dir, la reconcilia­ció entre israelians i palestins i apagar el foc que desestabil­itza la regió i el globus terraqüi.

A més d’un se li va escapar una ganyota de sarcasme quan va afirmar que el seu gendre, Jared Kushner, casat amb la seva filla preferida, Ivanka, i jueu ortodox, podia ser una peça clau al seu paper d’emissari especial a la zona.

De la ganyota a l’ensurt, i a la possibilit­at que la foguera es transformi en un incendi arrasador, molt pitjor del que hi ha ara, per pèssim que sigui.

Trump ha nomenat l’advocat i amic David Friedman, que l’ha assessorat en els seus múltiples processos legals de fallida, per al compromès càrrec d’ambaixador a Israel.

L’escollit s’ha caracterit­zat per les seves declaracio­ns incendiàri­es. Sempre ha qüestionat la solució dels dos estats, en contrast amb la política dels Estats Units dels últims anys.

Tampoc no observa cap il·legalitat en el fet que es construeix­in assentamen­ts a Cisjordàni­a i Jerusalem Est, qüestió que els governs de Washington han condemnat com a il·legal des del 1967.

Les seves primeres paraules, incloses en el comunicat llançat per l’equip de transició, no van fer més que llançar gasolina i augmentar la preocupaci­ó que el seu nom suscita. “Vull tirar endavant que l’ambaixada dels Estats Units s’ubiqui a Jerusalem”, va assenyalar l’elegit, a l’espera que superi el tràmit al Capitoli. La missió es troba a Tel Aviv i citar la mudança a la ciutat tres vegades santa s’interpreta com una veritable provocació a l’Orient Mitjà. Les Nacions Unides no reconeixen Jerusalem com la capital israeliana. Els palestins, que també reivindiqu­en Jerusalem com la seva capital, van advertir que aquell moviment complicarà la recerca d’una solució a la convivènci­a dels dos pobles.

Friedman no és un falcó, no. És força pitjor. El seu radicalism­e pot comprometr­e fins i tot el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i la mateixa seguretat d’Israel, afirmen els experts.

Els mateixos jueus liberals –fins i tot força de moderats– han expressat el seu escàndol. “Va més enllà dels límits col·locar un amic dels assentamen­ts”, va assenyalar Jeremy Ben-Ami, president del grup J Street. “Aquesta nominació és temerària –va insistir en el seu comunicat–, posa en risc la reputació i la credibilit­at dels EUA a la zona i al món”. El rabí Rick Jacobs, de la Union Reform Judaism, va expressar la seva preocupaci­ó pel menyspreu de Friedman, home mancat d’experiènci­a diplomàtic­a, cap a la solució dels dos estats “que comparteix la majoria dels nord-americans”.

La designació de Friedman va ser celebrada immediatam­ent per la Republican Jewish Coalition, perquè la van interpreta­r com “un senyal poderós cap a la comunitat jueva”. Això no vol dir que entre els republican­s no es detectin serioses dubtes sobre ell.

A l’advocat no li fa falta defensor. Als esquerrans de J Street els desqualifi­ca de forma brutal. Els compara als kapos, els jueus que suposadame­nt van cooperar amb els nazis. Més llenya al foc.

 ?? BRADLEY C BOWER / BLOOMBERG ?? David Friedman amb Ivanka i Donald Trump (darrere la seva filla), sortint d’una compareixe­nça judicial el febrer del 2010
BRADLEY C BOWER / BLOOMBERG David Friedman amb Ivanka i Donald Trump (darrere la seva filla), sortint d’una compareixe­nça judicial el febrer del 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain