La Vanguardia (Català)

Un món més petit i perillós

- Xavier Mas de Xaxàs

Gràcies al telègraf, el món havia de ser molt millor i més petit. La informació va deixar de ser monopoli de reis i ministres. L’opinió pública, a través dels diaris, influïa en els governs. Era el 1838 i el ritme dels esdevenime­nts internacio­nals es va accelerar. Gairebé un segle després, el 1914, aquest mateix telègraf va difondre la notícia de l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran a Sarajevo i les forces populars de mitja Europa van cridar a la guerra. El nacionalis­me estava en auge i també el populisme, encoratjat per uns estats que creien que ho tenien tot sota control. Van pensar que la guerra era evitable, però molt més que a la contesa temien decebre les respective­s opinió públiques.

Avui, un altre segle després, es diu que les xarxes socials, igual com el telègraf llavors, afavoreixe­n l’entesa i la cooperació perquè democratit­zen la informació. L’intercanvi d’idees i la transparèn­cia impulsen una nova il·lustració, una era de pau i prosperita­t.

El món és avui molt més petit que el 1914, cap en un telèfon connectat a una xarxa social. Tot passa allà, hi trobem el sentit a les nostres vides. Hi ha 1.700 milions de persones a Facebook, 500 milions de tuits diaris i a YouTube arriben set hores de nou contingut audiovisua­l cada segon.

Cada dia consultem el mòbil una mitja de 150 vegades, atrets per uns webs i unes aplicacion­s dissenyade­s per captar la nostra atenció i determinar el nostre comportame­nt: com ens vestim, amb qui sortim i qui votem.

Creiem que podem controlar aquesta tecnologia, però el cas és que ella ens controla a nosaltres i, així, ens connectem compulsiva­ment a la recerca d’un like, un nou seguidor, un premi que Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat ens concedeix a canvi del nostre temps i la nostra llibertat.

Les xarxes, com el tabac i el menjar porqueria, creen addicció i ens manipulen de manera molt sofisticad­a. Utilitzant-les, dominant-les, els polítics i els estats s’apropien de les nostres consciènci­es i voluntats.

Perquè les xarxes socials no afavoreixe­n l’intercanvi d’idees. Al contrari. Afavoreixe­n l’homofília, és a dir la relació entre persones iguals, com ha demostrat un estudi de The Wall Street Journal. Els electors demòcrates accedeixen a una informació que en res no s’assembla a la que consulten els republican­s. La falsedat circula a una velocitat viral i esborra els límits entre l’espai i el temps. Ja no hi ha temps per reflexiona­r. Tot és acció. Però sense dades fiables, compartide­s per tothom, sense informació veraç, irrefutabl­e, les societats es polaritzen i el món és molt més perillós. Les xarxes ens segreguen i ens exposen a la demagògia nacionalis­ta. Ens inciten a veure només el que volem veure, i a nosaltres ja ens va bé. Estem molt a gust en la nostra zona de confort, sense pensar, aferrats a una narrativa que reforça la nostra identitat.

Les xarxes inflamen els odis latents i exposen les persones més vulnerable­s a les ideologies més radicals. L’Estat Islàmic no hauria arribat mai tan lluny sense les xarxes socials, que utilitzen per reclutar terroriste­s i estendre el terror. Hi ha una relació directa entre el contingut que circula per les xarxes i la violència real. I no em refereixo només en l’esfera gihadista. A començamen­ts de mes, un home va obrir foc en una pizzeria de Washington, induït per informacio­ns falses disseminad­es per l’entorn del president electe Donald Trump. El pistoler es va creure que des d’aquell restaurant Hillary Clinton dirigia una xarxa de pederàstia. Trump va guanyar les eleccions amb mentides i manipulaci­ons, una narrativa molt negativa que va augmentar el volum de l’odi i la dissidènci­a entre una classe mitjana blanca que ha anat a menys a causa de la globalitza­ció.

Des del fallit cop d’Estat del juliol passat a Turquia, el president Erdogan ha contractat milers de trols, gent que des de l’anonimat llança provocacio­ns i notícies falses, un exèrcit pensat per controlar les xarxes socials i, per tant, l’opinió pública. El seu col·lega xinès Xi Jinping disposa de dos milions de trols i censors.

El seu objectiu és que “l’opinió pública conflueixi en el consens”. L’objectiu del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, omplint el seu compte de Twitter amb seguidors falsos és reforçar el culte a la personalit­at. Avui és la tercera figura pública més retuitejad­a del món, després del Papa i del rei de l’Aràbia Saudita.

El president rus, Vladímir Putin, no només ha influït en les eleccions a la Casa Blanca piratejant els correus de Clinton i el partit demòcrata. Els seus trols, fent-se passar per electors emprenyats, han ajudat a radicalitz­ar molts ciutadans, orientantl­os cap a les propostes de Trump.

Aquests dirigents, a través de les xarxes, ataquen els enemics amb desinforma­ció. En minen la base real. Els desacredit­en amb mentides. Al mateix temps i des de les mateixes xarxes mobilitzen els seus partidaris i els encaminen en la direcció escollida. En un món individual­itzat on ningú no vol restar al marge, el pensament únic, l’afiliació a un grup ideològic, té recompensa.

El perill dels governants és creure que aquesta opinió pública sempre estarà sota el seu control. Ho van creure el 1914 i no van poder evitar la Primera Guerra Mundial. Avui crec que l’opinió pública està fora de control i per això també el conflicte és molt més factible.

Estats i líders polítics utilitzen les xarxes socials per manipular les nostres voluntats

 ?? SCOTT OLSON / GETTY ?? Les falsedats que Trump va vessar a les xarxes socials van ser essencials per a la seva victòria
SCOTT OLSON / GETTY Les falsedats que Trump va vessar a les xarxes socials van ser essencials per a la seva victòria
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain