La Vanguardia (Català)

El Papa dóna la sorpresa i rep Santos i Uribe

Francesc beneeix i encoratja el procés de pau a Colòmbia

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Ja comencen a ser habituals en el papa Francesc les iniciative­s diplomàtiq­ues per sorpresa i els cops mediàtics. Ahir va tornar a fer-ho convocant simultània­ment al Vaticà el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el seu predecesso­r en el càrrec, Álvaro Uribe, amb la intenció de donar un nou impuls al procés de pau encetat al país llatinoame­ricà.

La cita amb Santos estava prevista des de feia temps, però el viatge d’Uribe es va organitzar molt de pressa, amb tot just 24 hores de preavís. El va cridar el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin, per indicació del Papa i després de tenir el vistiplau de Santos. Uribe amb prou feines va poder fer la maleta i buscar un vol que el portés a Roma.

Jorge Mario Bergoglio va voler fer el gest per reafirmar el compromís de l’Església catòlica amb el diàleg i la pacificaci­ó a Colòmbia. Santos, que és premi Nobel de la Pau, ha estat el principal promotor de l’acord amb la guerrilla. Uribe s’ha oposat als termes del pacte. El Pontífex va rebre primer el president en exercici i després, per separat, Uribe. Després hi va haver una audiència conjunta, d’uns 25 minuts, en la qual el Papa els va insistir a fomentar la “cultura de la trobada” i “un diàleg sincer entre tots els actors de la societat colombiana en aquest moment històric”, segons el comunicat oficial del Vaticà.

Santos va obsequiar el Papa amb un bolígraf amb una bala incrustada, idèntic al que es va fer servir per firmar els acords de pau entre el Govern i les FARC. Al bolígraf hi ha inscrita aquesta frase: “Les bales han escrit el nostre passat; la pau, el nostre futur”. Santos també va regalar a Francesc una corona d’orquídies de porcellana (l’orquídia és la flor nacional).

El Papa manté el seu desig de visitar Colòmbia així que la pau “estigui blindada”, va indicar el portaveu vaticà, Greg Burke. De moment, atès el resultat del referèndum, la Santa Seu creu que encara no és oportú organitzar el viatge.

 ?? ‘L’OSSERVATOR­E ROMANO’ / AFP ?? El Papa saluda Uribe sota la mirada del president Santos
‘L’OSSERVATOR­E ROMANO’ / AFP El Papa saluda Uribe sota la mirada del president Santos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain