La Vanguardia (Català)

El Marroc continua sense govern dos mesos després de les eleccions

- ISABEL RAMOS RIOJA Barcelona

Més de dos mesos després de guanyar les eleccions legislativ­es, l’islamista Abdelilah Benkiran continua sense aconseguir formar un govern de coalició. Una aliança amb el Partit Istiqlal (PI) i el Reagrupame­nt Nacional d’Independen­ts (RNI) el portaria a la majoria imprescind­ible. Però el líder d’aquest últim, Aziz Akhannush, es fa pregar i es nega, només de boca, a facilitar la formació de l’Executiu amb el PI com a company de viatge.

“A qui més necessita Benkiran no és la USFP [socialista] o el PPS [excomunist­a] sinó Akhannush. Perquè és algú pròxim al rei i perquè pertany a un partit que té directius preparats. Els directius del PJD són fluixos i Benkiran ha de buscar-los fora”, assegura el politòleg marroquí Mohamed Tozy a aquest diari.

Només amb un equip que sàpiga com fer les coses podrà presentar resultats, com va fer a l’última campanya electoral. Benkiran es deu a les seves bases i té a favor seu una absència total d’escàndols de corrupció.

El cap del Govern en funcions té una àmplia experiènci­a a fer-se la víctima: que si té el càrrec però no el poder, que si no li deixen fer el que vol... Premsa pròxima al PJD (Partit Justícia i Desenvolup­ament) anunciava ahir que Akhannush intentava buscar una majoria alternativ­a a la que li ha encarregat Mohamed VI al partit guanyador. Una altra manera de queixar-se que li estan fent el llit.

Dimecres passat els líders del RNI i la USFP (Unió Socialista de Forces Populars) es van reunir i van fer gala de la seva sintonia, quan se suposa que el primer és un partit liberal.

Malgrat l’evident poder del líder de l’RNI, aquesta majoria alternativ­a trencaria amb l’equilibri de forces que van sorgir de les eleccions del 7 d’octubre, amb tots els defectes que pogués reflectir. L’RNI no podria evitar coalitzars­e amb l’altre gran partit de palau, el Partit-Autenticit­at i Modernitat (PAM), que va ser fundat el 2008 pel company del col·legi imperial i amic íntim de Mohamed VI Fuad Ali al-Hima. L’RNI el va fundar el 1978 un cunyat de Hassan II i Akhannush també és amic del rei. Seria un reial empatx.

Segons Tozy, la primera mà del pòquer que es juga al seu país ha durat un mes i ha consistit a discutir sobre les possibles sortides legals a l’atzucac de la falta de govern, una cosa que no està prevista a la Constituci­ó.

“La fisonomia política del país no canviarà. Els diaris diuen que hi haurà una crisi institucio­nal i que no hi ha inversions. En l’entorn reial tot està tranquil i asseguren que l’economia funciona. El més important serà la distribuci­ó de càrrecs en el nou govern”, conclou el politòleg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain