La Vanguardia (Català)

El Govern central adverteix Forcadell que ha de respondre davant la justícia

El portaveu de l’Executiu central mesura la seva rèplica a la protesta sobiranist­a

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Fins i tot en la valoració de les actituds i les paraules dels independen­tistes i sobiranist­es catalans, la reacció del Govern central ara està en un altre registre, i els retrets, les paraules altisonant­s i els cops al pit han quedat per a la història, encara que sigui molt recent. Ahir, en la roda de premsa del Consell de Ministres, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va ser dur, però no va sortir del guió recordant que el compliment de la llei afecta tots els ciutadans per igual.

Davant les paraules de Forcadell, que va qualificar d’“atac a la democràcia” el seu processame­nt per no haver acatat la sentència del Tribunal Constituci­onal i contraveni­r la prohibició de sotmetre a votació el full de ruta independen­tista anul·lat per l’Alt Tribunal, Méndez de Vigo va qualificar de “fals i injust per als jutges que fan la seva feina” que es posi en qüestió la seva tasca perquè a Espanya, va dir, la justícia és independen­t i no respon a pressions, ni polítiques ni econòmique­s, ni de manifestac­ions de cap tipus.

Méndez de Vigo es referia d’aquesta manera a la concentrac­ió que va acompanyar ahir la presidenta del Parlament al Tribunal Superior de Justícia de Cava talunya i les imatges de la qual van reverberar en bona part de la roda de premsa del Consell de Ministres.

El ministre portaveu, no obstant això, no va voler parlar en concret del cas de Forcadell, sinó de la justícia en general, rebaixant així el to de la resposta a les acusacions de la presidenta. “A Espanya no hi ha impunitat”, va dir Méndez de Vigo. Segons la se- opinió, això ha quedat acreditat amb els judicis en marxa que afecten molts partits de tots els signes. Per això va recordar que ningú, ni la presidenta del Parlament ni cap ciutadà espanyol “no té carta blanca per desobeir les lleis”.

El portaveu va sostenir que precisamen­t els càrrecs públics, els que tenen aquesta responsabi­litat, tenen menys arguments per desobeir les lleis. Per això considera que Carme Forcadell, “com qualsevol altre ciutadà, ha de respondre davant la justícia i respectar les decisions judicials”.

Però Méndez de Vigo va aprofitar l’ocasió per repetir el missatge que des de fa setmanes llança als ciutadans catalans, i en general als espanyols, perquè tinguin clar el que segons el seu parer són dues actituds ben diferents, la del Govern, que allarga la mà al diàleg, i la dels independen­tistes catalans, que no només no l’agafen, sinó que, segons l’opinió de l’Executiu, la menyspreen.

I com a exemple el portaveu del Govern va recordar la convocatòr­ia de la Conferènci­a de Presidents per part de Mariano Rajoy per al 17 de gener, i l’anunci que va fer el ministre que la vicepresid­enta ha convocat per al dia 21 els consellers de Presidènci­a de totes les autonomies per preparar aquesta Conferènci­a de Presidents.

“Uns allarguem la mà i fem una convocatòr­ia per escoltar, i d’altres no volen venir i posen qualsevol excusa”.

D’aquí que el Govern central no es doni per vençut i digui que intentarà per qualsevol mitjà que el president Puigdemont, igual que el lehendakar­i Urkullu, vagin a la cita, i també els consellers de Presidènci­a de les dues comunitats històrique­s, perquè tenen l’oportunita­t de dir de què volen que es parli en la Conferènci­a de presidents, que serà sempre “problemes que interessin a la gent”. Segons el parer de Méndez de Vigo “seria un bon gest que tots hi vagin o que expliquin per què no vénen”.

Méndez de Vigo creu que “la justícia és independen­t i no respon a pressions”

NEUTRALITA­T

IGUALTAT

El portaveu diu que els càrrecs públics estan més obligats a complir la llei

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Méndez de Vigo a la sala de premsa del complex de la Moncloa durant la roda de premsa
EMILIA GUTIÉRREZ Méndez de Vigo a la sala de premsa del complex de la Moncloa durant la roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain