La Vanguardia (Català)

Diputats de països europeus es mobilitzen per la presidenta

- BARCELONA Redacció

Diputats i líders polítics d’alguns països europeus han mostrat la seva solidarita­t amb Carme Forcadell aquests dies i han demanat als seus respectius parlaments que es pronunciïn a favor de la presidenta de la cambra catalana. És el cas d’una quinzena de parlamenta­ris suïssos (d’un total de 200), que ahir van presentar una interpel·lació al govern helvètic (el consell federal), en què pregunten si “està disposat a expressar la seva preocupaci­ó al Govern espanyol arran de l’obertura d’un procés penal contra la presidenta del Parlament català, i de l’escalada judicial que semblaria voler obstaculit­zar un procés democràtic i pacífic”. Aquest dimecres un diputat britànic del Partit Nacionalis­ta Escocès també va presentar una moció a la Cambra dels Comuns en què denunciava “el processame­nts de la presidenta del Parlament de Catalunya”. De moment, la moció l’han subscrita una vintena de parlamenta­ris d’un total de 650.

L’ex-primer ministre escocès i diputat a Westminste­r Alex Salmond va manifestar aquesta setmana que el procés judicial contra Forcadell està provocant una “gran preocupaci­ó a la Cambra dels Comuns i en altres llocs d’Europa”, i va assegurar que no s’ha de tenir por” de debatre sobre qüestions com la independèn­cia. Tot i així, va expressar el seu respecte a les institucio­ns judicials.

El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, va ser més contundent i va reclamar al Parlament irlandès que porti el cas al Consell Europeu. Per la seva banda, l’homòloga gal·lesa de Forcadell, la presidenta de l’Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, va mostrar la seva solidarita­t ahir a través d’un missatge en català a la xarxa social Twitter.

A Dinamarca, un diputat ha demanat que el seu Parlament es posicioni sobre el cas. I a Alemanya, un diputat del Parlament regional de Renània del Nord-Westfalia, ha enviat cartes al ministre federal de Justícia, Heiko Maas, i el president del Bundestag, Norbert Lammert, en què denuncia que el Govern espanyol “és cada vegada més antidemocr­àtic”.

El suport a Forcadell també ha arribat des d’Eslovènia, on l’eurodiputa­t Ivo Vajgl ha censurat que s’investigui l’expresiden­ta de l’ANC.

 ?? Gerry Adams
CHARLES MCQUILLAN / GETTY ??
Gerry Adams CHARLES MCQUILLAN / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain