La Vanguardia (Català)

Amics del País alerta que la desobedièn­cia “té molts riscos”

L’informe anual de l’entitat recorda la “imperiosa necessitat” de diàleg

- Barcelona

Com ja va fer dos anys enrere, l’aposta de la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País (Sebap) és el diàleg. Llavors, aquesta entitat de referència hi apel·lava per fugir d’“escenaris ingovernab­les”; en canvi, ara els esdevenime­nts s’han precipitat i el diàleg ja és una “imperiosa necessitat” entre Catalunya i l’Estat.

Ahir el president de la Sebap, l’advocat Miquel Roca, va presentar l’informe que elabora l’entitat cada any –tret de l’any passat, per no “interferir” durant la campanya electoral del 20 de desembre–. Roca va deixar clar que en aquest moment és “absolutame­nt necessari” el diàleg, un diàleg que hauria de donar com a resultat un pacte transaccio­nal entre els governs central i català que permeti desbloquej­ar la situació. “I ni la judicialit­zació de la política i ni la desobedièn­cia serveixen per a res”, va reblar.

Així, l’informe rebutja de totes totes la desobedièn­cia, ja que persistir en aquesta via “té molts riscos”, un dels quals és el de fer “impossible” l’ordre, “una condició bàsica del progrés i de la democràcia”. A més, alerta que si s’acaba identifica­nt desobedièn­cia amb el catalanism­e, aquest hi sortirà perdent, ja que generaria tants “anticossos” a l’interior de la societat catalana que es podria produir l’efecte contrari del que es persegueix. “Crearà inevitable­ment un estrès que no sembla que hagi de ser positiu per al dinamisme econòmic i cultural”.

I en el mateix sentit, ahir, dia que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Roca també va rebutjar la judicialit­zació de la política que està portant a terme el Govern de Mariano Rajoy: “Avui és un bon dia per afirmar que la judicialit­zació de la vida política no soluciona els problemes polítics”. Per tant, a parer de l’entitat, el diàleg és la solució. Però aquesta oferta de diàleg no té credibilit­at si no està acompanyad­a de fets. A més, ha de

Roca recorda que el 2007 Montilla ja va avisar de “desafecció” creixent referint-se a “desig d’independèn­cia”

ser volguda i respectada per totes dues parts. “L’oferta afecta en la quantitat i la qualitat de l’autogovern”, va asseverar l’advocat, que també va voler deixar clar que “el diàleg no obliga a renunciar a les posicions pròpies, només obliga a reconèixer les de l’altra part”.

De totes maneres, per al Sebap el conflicte no apareix ara. Ja el va avançar l’expresiden­t de la Generalita­t José Montilla el 2007, quan va avisar de “desafecció”, que per a Roca ja volia dir “desig d’independèn­cia”. “Des de llavors hi ha hagut un enrocament que ha fet que tot s’erosioni. La conjuntura internacio­nal ens imposa no fer tard, no cedir al populisme, arribar a una sortida pactada i dialogada”.

La Sebap entén que el primer pas l’ha de promoure no només el Govern espanyol, sinó també “els sectors catalans partidaris del diàleg”. Per això proposa que aquests últims consensuïn un programa català de mínims, com l’eix econòmic, l’autogovern i la tradició cultural pròpia, i el negociïn amb el Govern espanyol. I per a fer-ho “cal bandejar tota temptació de demonitzar l’adversari”.

L’entitat també alerta de l’auge dels populismes, que considera que cal frenar donant resposta a les reivindica­cions i els problemes de la societat més castigada per la crisi i la globalitza­ció.

 ?? ALEX GARCIA ?? Els membres de l’entitat Amics del País ahir just abans de la presentaci­ó de l’informe anual
ALEX GARCIA Els membres de l’entitat Amics del País ahir just abans de la presentaci­ó de l’informe anual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain