La Vanguardia (Català)

L’eliminació del vell ideari de C’s divideix militants i fundadors

Albert Rivera defensa el canvi: “No som el mateix partit que fa deu anys”

- Barcelona / València IÑAKI ELLAKURÍA SALVADOR ENGUIX

La intenció d’Albert Rivera i el seu nucli dur de substituir l’ideari de Ciutadans, vigent des del congrés del 2007 i elaborat per Francesc de Carreras, per un de nou que esborra qualsevol referència al “socialisme democràtic” i als orígens catalans de la formació, ha generat una gran divisió entre la militància, els quadres i fins i tot els fundadors.

Al llarg del dia d’ahir van ser molts i intensos els debats a les xarxes socials sobre aquesta polèmica decisió, en què alguns veuen el pla de Rivera per dur a terme una mena de refundació del partit en el congrés que celebraran a Madrid el mes de febrer i abraçar postulats netament liberals.

La sorpresa i el malestar del

Entre els fundadors, Félix Ovejero considera un error el canvi; Félix de Azúa el qualifica d’assenyat

sector socialdemò­crata no es quedarà només en paraules. Diversos consellers taronges, com Sergio Sanz, es plantegen presentar en el consell general d’avui una esmena a la totalitat de l’esborrany de l’ideari perquè entenen que posa en risc els equilibris ideològics en què s’ha basat Ciutadans durant més d’una dècada, permetent-li albergar sensibilit­ats que anaven des del liberalism­e clàssic fins a la socialdemo­cràcia passant pel socioliber­alisme.

Entre el grup d’intel·lectuals que el 2005 van fundar Ciutadans hi va haver opinions dispars i sobretot molt de silenci en espera de veure quins seran els pròxims passos de Rivera. “Un error i un comiat”, va escriure Félix Ovejero a Facebook.

“El document em sembla assenyat, la desaparici­ó del vell llenguatge és evident: socialisme avui ja no se sap el que vol dir (Maduro?)”, va declarar a El País Félix de Azúa.

Davant aquesta polèmica, la direcció de Ciutadans va puntualitz­ar que la ponència de l’ideari és un “document obert” que com a tal podrà ser esmenat pels membres del congrés. “El poden esmenar, debatre, discutir; i espero que el congrés serveixi per reforçar i fer més fort Ciutadans”, va dir Rivera.

Amb tot, el dirigent centrista va reivindica­r la necessitat d’un nou ideari pel canvi que ha experiment­at el partit durant els seus deu anys de vida. “Fa deu anys érem una plataforma civil i autonòmica, i ara som un partit nacional i europeu”, va declarar Rivera a València, on el líder de C’s ha de fer front a la rebel·lió d’una part de la militància que està amb Carolina Punset.

Va matisar que “no es tracta que fem un gir” de posicions més socialdemò­crates a liberals, sinó que “es tracta d’una proposta que s’adeqüi absolutame­nt al que avui és un partit que ja forma part de la família dels demòcrates i liberals europeus”.

Tot això amb una estratègia molt clara pensant en un futur no molt llunyà: “Governar Espanya”. I això també passa per començar a formar part dels governs autonòmics i municipals que es basen en el suport de C’s.

Una manera, va dir Rivera, d’adquirir “experiènci­a davant les pròximes eleccions generals, on aspira a arribar a l’Executiu central”.

El president de C’s va afirmar que desconeixi­a que a València hi haguessin “dues ànimes en el partit enfrontade­s”. Però en un clar missatge, sense citar-la, a Carolina Punset i a Alexis Marí, Síndic de C’s a les Corts Valenciane­s, va convidar a presentar-se a primàries “qualsevol persona que cregui que ho pot fer millor” que l’executiva actual del partit i que pensi que pot tenir “un projecte alternatiu millor o més ambiciós”.

En alguns sectors de C’s tampoc no ha agradat que a l’apartat que regula les funcions del president del partit no s’hi hagi incorporat una limitació de mandat (cosa que C’s exigeix, en canvi, al president del Govern central), ni s’especifiqu­in mecanismes ni motius per al seu possible cessament.

Ni tampoc l’intent de rebaixar el del consell general, màxim òrgan de representa­ció entre congressos i amb capacitat per fixar l’estratègia política del partit. Rivera vol que sigui la comissió executiva la que marqui el futur compàs. Per això proposa que el nou consell estigui compost per 40 membres de l’executiva (que augmenta en nombre de representa­nts), 19 portaveus regionals i 125 membres elegits en el congrés mitjançant un sistema de llistes obertes.

Dirigents de C’s presentara­n avui en el consell general una esmena a la totalitat al nou ideari

 ?? KAI FOERSTERLI­NG / EFE ?? Albert Rivera va visitar ahir València, on una part de la militància dóna suport a la crítica Carolina Punset
KAI FOERSTERLI­NG / EFE Albert Rivera va visitar ahir València, on una part de la militància dóna suport a la crítica Carolina Punset

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain