La Vanguardia (Català)

L’escàndol de les concession­s públiques

-

ELS governs espanyol i francès han assumit la gestió conjunta del túnel ferroviari transfront­erer del Pertús, una vegada liquidada la companyia concession­ària, TP Ferro, que s’ha demostrat inviable perquè el trànsit de trens és molt inferior a l’inicialmen­t previst. L’aspecte positiu de la decisió és que aquesta costosa infraestru­ctura, que va suposar una inversió superior als mil milions d’euros, seguirà en funcioname­nt. El negatiu és que la rescissió del contracte amb la concession­ària suposa el pagament, a càrrec de les arques públiques dels dos països, de la Responsabi­litat Patrimonia­l de l’Administra­ció (RPA), que puja a 450 milions d’euros.

La solució donada al túnel del Pertús marca, a més, el camí del que podria succeir amb l’enorme fiasco de les autopistes radials de Madrid, i d’algunes altres de la resta de l’Estat, també en liquidació perquè la seva explotació va resultar deficitàri­a a causa del mateix motiu: la insuficièn­cia de trànsit, en aquest cas automobilí­stic. El drama, a hores d’ara, és que l’import de l’RPA que caldria pagar es pot multiplica­r per deu, fins als 5.000 milions d’euros, una quantitat que equival a les dues terceres parts de l’ajust que Espanya ha de fer aquest any.

La legislació actual sobre adjudicaci­ons d’obres públiques empara la reclamació dels creditors –majoritàri­ament bancs– de les RPA respective­s i, a més, no preveu l’exigència de responsabi­litats polítiques ni penals pels errors comesos, el cost dels quals recau sempre sobre els contribuen­ts. És urgent, per tant, una revisió immediata de la normativa legal per evitar que es tornin a produir situacions com aquestes.

El sistema vigent en l’actualitat és pervers perquè en la construcci­ó i explotació de les infraestru­ctures públiques, en el cas que vagin malament, tots hi guanyen menys els contribuen­ts. Els pressupost­os d’adjudicaci­ó sempre s’acaben multiplica­nt, fins al doble o el triple, perquè es calculen expressame­nt a la baixa per guanyar els concursos públics, igual com succeeix amb el pagament de les expropiaci­ons als propietari­s dels terrenys. Les constructo­res acostumen a ser també les mateixes adjudicatà­ries de l’explotació posterior de les infraestru­ctures, amb la qual cosa s’asseguren un doble negoci: primer amb el cobrament de les obres i, després, en cas que la concessió no sigui rendible, amb l’exigència de l’RPA, ja sigui que la plantegin elles o els bancs que les han finançades.

En el marc d’aquest escàndol majúscul resulten molt interessan­ts iniciative­s parlamentà­ries com la presentada per Ciutadans per conèixer el cost real que tindrà l’RPA de les autopistes radials de Madrid, per estudiar possibles alternativ­es i perquè es faci una auditoria externa dels comptes de les concession­àries de les autopistes de peatge rescatades per determinar-ne la procedènci­a de les pèrdues, així com del seu deute, de manera que s’estudiï amb elles un acord proporcion­at a fi d’aconseguir la situació menys costosa per als ciutadans.

Val a dir, de cara al futur, que és igualment imprescind­ible la proposta de reformar la llei de Contractes del Sector Públic perquè no s’eximeixi completame­nt les concession­àries del risc empresaria­l i que, en cas de fallida, les pèrdues es reparteixi­n de manera equitativa en lloc de ser assumides en exclusiva per l’Estat. En el mateix sentit resulta extremadam­ent necessària –com també es proposa– la creació d’una Oficina Nacional d’Avaluació, independen­t i transparen­t, per poder avaluar i prioritzar les inversions dels nous plans d’infraestru­ctures en funció de la rendibilit­at social, econòmica, financera i dels efectes sobre la cohesió social i la vertebraci­ó territoria­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain