La Vanguardia (Català)

Parar, temperar i… pactar

- Juan-José López Burniol

Ho he recordat altres vegades. Era menut, desnerit i malcarat. Poc dotat físicament, estava proveït d’un valor sense fissures, d’una ambició sense límits i d’un talent original i profund, que li va fer suplir la seva falta de condicions físiques amb un canvi total en la concepció del toreig, amb una innovació radical de la seva tècnica i amb una substituci­ó completa del seu cànon artístic. Era de Sevilla i es deia Juan Belmonte. La seva revolució –com tota revolució que es preï– es va concretar en una tríada –parar, temperar i manar– que va fer miques la vella màxima de Lagartijo, “o surts tu o et treu el toro”, per substituir-la per una altra: “Si saps torejar, ni surts tu ni et treu el toro”. Es tracta de dominar la situació amb intel·ligència, per extreure’n el millor que contingui, amb resolució en l’afany i elegància en l’execució.

Són aplicables aquestes regles a la política? Fa temps pensava que sí, ja que són la concreció d’un procedimen­t amb valor universal, que posa l’accent en la calma per entendre, la moderació per resoldre i la decisió per executar. Però, passats els anys i en una situació de crisi sociopolít­ica profunda com la que es viu avui a Catalunya, crec que continua sent vàlida l’exigència de calma recíproca per entendre, així com la moderació i encert per resoldre. Però ja no es tracta de manar, cosa que exigeix l’acceptació prèvia per totes les parts implicades d’unes mateixes regles de joc –un fet que no es dóna avui a Espanya–, sinó de pactar una sortida transaccio­nal del conflicte, que permeti a les dues parts salvar la situació sense perdre la cara. S’han trencat ja massa coses.

Potser estranyi que parli de crisi sociopolít­ica. Però és així: la crisi va més enllà de l’àmbit polític. Part de la societat catalana vol la independèn­cia, mentre que una altra part equiparabl­e la rebutja. Quan en un assumpte tan capital la discrepànc­ia social és manifesta i greu, tot intent per una de les parts d’imposar el seu criteri a l’altra serà en va i acabarà amb una confrontac­ió oberta. Tant si el que ho intenta ho fa per la força superior de què disposa, com si ho fa apel·lant als grans principis i a les mitges veritats. Davant aquesta crisi social, per tant, cal que tots extremin la contenció i el càlcul.

Cal parar-se a pensar, cosa sempre difícil, però que en aquest cas és urgent. S’ha de començar ponderant els objectius que es persegueix­en en vista dels mitjans de què es disposa, així com dels sacrificis –inevitable­s i durs– que s’està disposat a acceptar per aconseguir-los. Amb el convencime­nt, a més, que en aquesta vida res no surt de franc, i que no hi ha pitjor miratge que la menysvalor­ació de l’adversari. Ningú s’hauria de deixar enganyar mai per la pàtina atrotinada amb què veu l’altre, a causa del seu sostingut menyspreu per ell. Cal parar-se i valorar les conseqüènc­ies dels propis actes, com més a llarg termini millor.

Cal temperar l’acció, el posat i, sobretot, la paraula. No és temps ni de tenors ni de senglars. Ni d’arrogància fatxenda, ni de silencis distants i, en el fons, despectius. A què ve tanta gesticulac­ió destinada a mortificar el contrari, desdenyar sense més ni més les seves iniciative­s i, potser, provocar la seva reacció? O és això el que es busca i es vol? Ningú no demana manifestac­ions d’afecte. Ni tan sols és exigible la cortesia formal que es té amb l’ocasional company de viatge. N’hi hauria prou amb la freda distància amb què s’enfronta l’adversari, cuidant-se de no provocar-lo mentre la negociació està en curs. Només això.

I, amb calma i fermesa, buscar un arranjamen­t. Buscar-lo amb esperit de concòrdia, voluntat de pacte i predisposi­ció transaccio­nal. La transacció, aquest contracte tan antipàtic i fecund, després de la firma del qual tots queden insatisfet­s, però que esdevé positiu a mesura que passa el temps. Una transacció que, en aquest cas, no seria de franc per a ningú.

Espanya hauria de reconèixer la realitat nacional de Catalunya, atribuir-li amb caràcter exclusiu les competènci­es identitàri­es (llengua, ensenyamen­t i cultura), fixar un límit a l’aportació al fons de solidarita­t (assenyalan­t un percentatg­e o implantant el principi d’ordinalita­t) i establir una agència tributària compartida, així com reformar el Senat per convertir-lo en una cambra territoria­l decisòria (per exemple, per elegir els membres del Tribunal Constituci­onal, el Consell General del Poder Judicial, etcètera).

I Catalunya hauria de renunciar a la independèn­cia i els seus corol·laris (com la política internacio­nal) i a una relació bilateral (confederal) amb Espanya, ja que l’estructura de l’Estat seria federal, com a lògic desenvolup­ament de l’Estat autonòmic. Catalunya tindria així, amb l’Estat, una relació funcional simètrica a la de les altres comunitats i una relació material asimètrica (en competènci­es). Finalment, aquesta proposta hauria de ser sotmesa a ratificaci­ó dels ciutadans catalans.

Una pregunta als que pensin que tot això és un disbarat: quina és l’alternativ­a? Referèndum unilateral sí o sí? L’enfrontame­nt?

Tot intent per una de les parts d’imposar el seu criteri a l’altra serà en va i acabarà amb una confrontac­ió oberta

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain